Bănci și Asigurări

Cresterea creditului de consum a incetinit la 52% de la 80%

Cresterea creditului de consum a incetinit la 52% de la 80%
16.10.2008, 14:08 29

Cresterea anuala a creditului de consum a incetinit la 52% in august, dupa ce atinsese un varf de aproape 80% in februarie. Soldul finantarilor pentru consum a ajuns la 68,5 miliarde de lei (echivalentul a 19 miliarde de euro) la sfarsitul verii.

De altfel, din februarie si pana in august ritmul de crestere a incetinit constant, pe fondul unui efect de baza nefavorabil.
In august, soldul finantarilor pentru consum a urcat cu 2,6%, aproape de media lunara consemnata de la inceputul lui 2008. Expansiunea a fost insa mult mai modesta decat cea din august 2007, cand creditul a urcat cu aproape 8%.
"In august s-au externalizat credite, care nu mai apar astfel in bilanturile bancilor locale. Senzatia de incetinire apare si de aici", apreciaza Dan Bucsa, seful departamentului de cercetare al Bancpost. Creditul in lei, cat si cel in valuta au inregistrat cresteri similare in august, de 2,5%, respectiv 2,8%.
Leul ramane predominant in structura creditului de consum, cu o pondere de 54%. La sfarsitul lui august, soldul creditului in lei ajusese la 37,2 mld. lei (echivalentul a 10,5 mld. euro). Finantarile de consum in valuta totalizau echivalentul a 31,22 mld. lei (8,8 mld. euro). BNR exprima soldul creditelor in valuta in lei, astfel ca statistica este influentata de variatiile cursului de schimb. La sfarsitul lui august euro se gasea insa foarte aproape de nivelul la care era si la sfarsitul lui iulie.
Ritmul anual de crestere a creditului in valuta a franat brusc in august, coborand la 86%, de la 109% in iulie. Din nou, incetinirea a fost influentata si de efectul de baza. In vara trecuta bancile incepeau sa ofere credite conform normelor relaxate aproabate de BNR, astfel ca in acele luni creditul a inregistrat cresteri rapide.
Bancherii se asteapta la un recul al creditarii dupa ce vor intra in vigoare reglementarile mai restrictive, adoptate de BNR in vara aceasta. Bancile si-au modificat deja normele si asteapta avizul autoritatii monetare pentru a le implementa. "Impactul normelor este greu de cuantificat din cauza externalizarilor si a obiectivelor diferite ale bancilor din sistem. Probabil va fi o incetinire a ritmului de crestere a creditului catre populatie, care va continua si anul viitor", mai spune Bucsa.
Totodata, el noteaza ca bancile vor beneficia de mai putina sustinere din partea actionarilor, astfel ca va trebui sa coreleze finantarile acordate cu resursele atrase. Totusi, Bucsa nu se asteapta la o crestere semnificativa a economisirii, in ciuda dobanzilor ridicate, in conditiile in care populatia va resimti presiunea cresterii preturilor si a scumpirii ratelor la creditele deja contractate.
BNR a incercat prin reglementarile implementate recent sa descurajeze creditul de consum, vizand pe de o parte, reducerea cererii populatiei, dar si un comportament mai prudent al bancilor, pe de alta parte.
In vara, guvernatorul Mugur Isarescu remarca existenta unei industrii a falsificarii de adeverinte de salariu. De altfel, creditele de consum pun cele mai mari probleme bancherilor intrucat nu au garantii reale, in timp ce la creditele imobiliare ponderea restantelor este foarte mica. Datele BNR privind restantele populatiei arata o pondere ridicata (circa 80%) a creditelor neperformante in lei. In conditiile in care majoritatea covarsitoare a creditelor cu garantii imobiliare sunt contractate in valuta, cele mai multe restante raman astfel in dreptul finantarilor pentru consum.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO