Bănci și Asigurări

Cresterea dobanzilor a temperat setea de consum

08.04.2008, 14:46 19

Creditele de consum si-au domolit ritmul de crestere in prima luna a anului, marcand un avans lunar de 3,1%, in conditiile in care bancile au majorat sensibil dobanzile din toamna trecuta, pe fondul intaririi politicii monetare a BNR.
Dupa opt luni consecutive in care soldul creditelor de consum a avansat cu o rata lunara de crestere de peste 4,5%, imprumuturile contractate de populatie au atins in luna ianuarie un sold de 56,8 miliarde lei, mai mult cu 3,1% decat in luna precedenta.
In intervalul ultimelor 12 luni, doar in luna februarie a anului trecut a mai fost raportata o rata lunara de crestere de sub 4,5%, cand soldul creditelor de consum raporta un avans de 2,7%, arata datele BNR.
Incetinirea ritmului de crestere vine in conditiile in care dobanda medie la creditele de consum in lei a urcat cu un punct procentual (la 17,8% pe an), in timp ce imprumuturile in euro s-au scumpit cu aproape jumatate de punct procentual, la 11,15% pe an. Creditele in lei s-au scumpit pe fondul intaririi politicii monetare, BNR majorand dobanda de la 7% in septembrie pana la 9% la inceputul lui februarie si ulterior 9,5% pe an la sfarsitul lui martie. BNR a decis in februarie si sa impuna cote mai mari de provizionare pentru creditele in valuta acordate clientilor individuali.
La creditele in euro scumpirea a fost determinata de cresterea dobanzilor pe pietele internationale, pe fondul crizei de lichiditati.
In luna octombrie a anului trecut, cand banca centrala a decis sa majoreze cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara, de la 7% pe an la 7,5% pe an, cresterea creditelor de consum a incetinit, raportand un avans lunar de 4,75 in conditiile in care in luna precedenta cresterea lunara a fost de 5,4%.
Cresterea dobanzii de referinta are un impact direct asupra imprumuturilor in moneda nationala, scumpind finantarile, in timp ce impunerea unor provizioane mai mari la creditele in valuta atrage costuri suplimentare pentru institutiile bancare si, implicit, pentru clientii acestora.
Raportat la ultimele 12 luni, soldul creditelor de consum a crescut cu 80%, imprumuturile in moneda nationala continuand sa detina cea mai ridicata pondere in totalul finantarilor contractate de populatie. Cu un avans anual de 42% pana la un sold de 31,5 miliarde de lei, creditele de consum contractate in moneda nationala detin o pondere de peste 55% din total finantari la sfarsitul lunii ianuarie.
Creditele de consum in valuta au accelerat in ultimul an cu un ritm de peste 168%, raportand un sold de 25,2 miliarde de lei in ianuarie. Moneda europeana detine suprematia in ceea ce priveste valuta preferata de romani pentru creditele de consum, insa francii elvetieni, asa-numitele monede exotice, au raportat cel mai rapid ritm de crestere.
In luna ianuarie, imprumuturile in valuta au inregistrat cea mai ridicata rata de crestere, respectiv de aproximativ 6%, in comparatie cu avansul lunar de 1,1% al creditelor de consum contractate de populatie in lei.
Interesul tot mai crescut al populatiei privind creditarea in moneda europeana este motivata in parte si prin dobanzile mai scazute ale imprumuturilor in euro, si implicit prin rate de achitare mai mici. Dinamica accentuata a creditelor in euro poate fi explicata si prin faptul ca multe dintre platile curente se efectueaza in moneda europeana, in spatele preferintei pentru imprumuturile in euro ascunzandu-se evitarea pierderilor cauzate de fluctatiile cursului de schimb.
Pe de alta parte, cresterea monedelor exotice in topul preferintelor este sprijinita in principal de faptul ca imprumuturile in franci elvetieni permit contractarea unor sume mai mari, clientii expunandu-se la riscuri destul de ridicate legate de fluctuatiile de schimb valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO