Bănci și Asigurări

CSA înăspreşte normele privind reasigurarea riscurilor de cutremur şi inundaţii

CSA înăspreşte normele privind reasigurarea riscurilor de cutremur şi inundaţii

Autor: Ciprian Botea

08.03.2012, 00:01 497

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) va obliga companiile de asigurări să respecte un set de criterii unitare privind cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală. O normă lansată în dezbatere publică de CSA introduce un calcul uniform privind dauna maximă probabilă pentru riscurile de cutremur şi indundaţii şi vizează stabilirea cu exactitate a capitalurilor proprii de care au nevoie asigurătorii care subscriu aceste riscuri.

Companiile de asigurări au în prezent politici diferite în ceea ce priveşte cedarea în reasigurare a primelor subscrise din asigurări de locuinţe. Astfel, ponderea primelor cedate în reasigurare variază între 5% şi 40% în funcţie de politica fiecărui asigurător. Unii asigurători preferă să împartă riscul proporţional cu societatea de reasigurare, caz în care ponderea primelor cedate este mai mare, în timp ce alţii aleg un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună şi reţin mai mult din primele subscrise.

Printr-un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună se stabileşte o limită până la care asigurătorul suportă costul cu daunele produse de un anumit eveniment, sumele care depăşesc această limită fiind recuperate din reasigurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO