Bănci și Asigurări

Cu efortul bancilor, numarul cardurilor continua sa creasca

10.09.2004, 00:00 11

Piata cardurilor a reluat recent trendul de crestere inregistrat in anul 2003, pe fondul eforturilor bancilor de a-si face ofertele mai atractive.
Astfel, numarul cardurilor valide aflate in circulatie a ajuns la 5,2 milioane in luna iulie, marcand o crestere cu 74.000 fata de luna precedenta si cu 500.000 fata de nivelul inregistratla inceputul anului. Bucurestiul concentreaza, cu peste un milion de unitati, 20% din cardurile emise in lei si 42% din cele emise in valuta.
"Capitala are 2,5 milioane de locuitori si peste un milion de carduri. Daca ar fi sa luam Bucurestiul ca baza de plecare pentru estimarea potentialului pietei cardurilor, aceasta ar insemna un card la cel mult trei romani", apreciaza analistii site - ului dedicat platilor electronice www.no-cash.ro. "Din pacate, aproximativ 40% din populatia tarii traieste la sat, care este un mediu mult mai putin bancarizat. In aceste conditii, potentialul celor sapte milioane de carduri apare doar pe hartie, intrucat realitatea confirma doar 5,5 milioane - nivel de care nu suntem foarte departe. Este probabil ca din 2005 sa asistam la evolutii lunare in zig - zag ale numarului cardurilor aflate in circulatie", mai considera analistii.
Dupa ce piata de carduri de debit a atins un nivel de la care o urmatoare crestere nu poate fi semnificativa, bancile incearca acum sa dezvolte si segmentul cardurilor de credit, prin oferte adaptate cerintelor clientilor si prin sporirea valorii produselor.
Ultima oferta a fost lansata de Raifeisen Bank, care a pus in circulatie recent un card de credit Mastercard Gold, denominat in lei. Produsul este destinat persoanelor fizice si permite o linie de credit cuprinsa intre 2.500 si 6.000 de euro (echivalent in lei).
Acesta este al doilea produs de creditare emis de banca sub sigla Mastercard. Banca percepe o rata a dobanzii de 32% pe an la soldul debitor si o rata a dobanzii penalizatoare de 45% pentru neachitarea la termen a sumei datorate.
MasterCard Gold are o perioada de gratie de pana la 45 de zile, iar suma minima care trebuie rambursata lunar catre banca este de 10% din soldul creditului utilizat. Cardul poate fi utilizat in tara cat sI in strainatate, in mediu elctronic dar si off-line. De asemenea, cardul poate fi utilizat pentru retrageri de numerar de la ATM - uri, dar intr-un procent de maxim 40% din valoarea limitei de credit. Pentru cumparaturile efectuate pe card la comercianti, comisionul per tranzactie este de 1% in strainatate si zero in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO