Bănci și Asigurări

Cum arată piaţa pensiilor private la trei ani de la lansare

Cum arată piaţa pensiilor private la trei ani de la lansare

Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, la evenimentul de lansare a pensiilor private în septembrie 2007

Autor: Angela Placinta

16.09.2010, 23:52 52

Pensiile administrate privat (pilonul II), considerate a fiafacerea următoarelor decenii, deoarece vor aduna active de zeci demiliarde de euro, intră astăzi în al patrulea an de funcţionare,având peste 5 milioane de clienţi şi active în administrare decirca 880 de milioane de euro (3,7 miliarde de lei).

Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat în data de17 septembrie 2007, în cadrul unui eveniment organizat de Comisiade Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ZiarulFinanciar şi jucătorii din această piaţă, atunci fiind semnateprimele acte de aderare la fonduri de pensii.

În cei trei ani de funcţionare, sistemul s-a confruntat mai multcu piedici din partea autorităţilor decât cu încurajări, deşi înţările dezvoltate pensiile private funcţionează deja de mult timpşi sunt văzute ca fiind cea mai bună alternativă pentru a avea unvenit decent la pensionare. Astfel, calendarul iniţial de creşterea contribuţiilor care sunt virate la fonduri nu a fost respectat:în loc să fie majorată după primul an - în 2009 - contribuţia de la2% la 2,5%, nivelul acesteia a fost "îngheţat", majorarea având locabia anul acesta. Mai mult, în primăvara acestui an autorităţile auavut în plan să reducă nivelul contribuţiei de la 2,5% la 0,5% dinsalariul brut al participanţilor, adică aproape la zero, pentru adiminua deficitul sistemului public de pensii, intenţie care astârnit reacţii dure din partea administratorilor. Până la urmă,autorităţile s-au răzgândit, după ce au primit recomandări în acestsens de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi ComisiaEuropeană.

"Credcă am construit un sistem solid, dar avem şi neîmpliniri: volumulde active este redus din cauza contribuţiilor scăzute. Ne dorim săajungem la un nivel al contribuţiei de 6% într-o perioadă maiscurtă decât cea prevăzută iniţial (8 ani de la data lansăriisistemului - n. red.), atunci când economia ne va permite", afirmăMircea Oancea, preşedintele CSSPP.

Prin introducerea pensiilor private sistemul s-a schimbatradical: fiecare salariat care a aderat la un fond are un contpersonal, în care sunt virate contribuţiile sale. Banii suntinvestiţi în titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni şi alteinstrumente financiare. Până acum, toate contribuţiile plătite desalariaţi statului se duceau direct în plata pensiilor actuale,fără a fi acumulate şi investite.

"Într-operspectivă mai îndepărtată, consider că este nevoie ca nivelulcontribuţiei să crească la minimum 10% din salariu, pentru a aveaun volum mare de active, care să genereze şi o pensiecorespunzătoare în 30-40 de ani. Aceste active vor genera şicapital pentru finanţarea multor investiţii în domeniul economic,dar şi a necesităţilor bugetului de stat. Sistemul de pensiiprivate poate juca un rol la fel de important în finanţareaeconomiei ca sistemul bancar", mai spune preşedintele CSSPP.

În prezent pe piaţă activează nouă fonduri de pensii, lajumătate faţă de câte erau în urmă cu trei ani, după mai multefuziuni şi achiziţii, dar şi ieşiri de pe piaţă.

Puţinăistorie

  • 7 septembrie 2007: începe campania de aderare la cele 18fonduri
  • Ianuarie 2008: se încheie campania, fondurile au adunat 4milioane de clienţi
  • Aprilie 2008: prima ieşire a unui fond de pe piaţă - ZepterFond de Pensii
  • Mai 2008: începe colectarea contribuţiilor, iniţial 2% dinsalariul brut
  • 2008-2009: au loc mai mult fuziunii şi achiziţii, numărul defonduri se înjumătăţeşte
  • Mai 2010: guvernul decide să diminueze contribuţia de la 2,5%la 0,5%, dar până la urmă se răzgândeşte
  • August 2010: fondurile ajung la peste 5 milioane de clienţi şiactive de 880 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO