Bănci și Asigurări

Cum au investit fondurile de pensii primii bani de la clienti

Cum au investit fondurile de pensii primii bani de la clienti

Click pentru imaginea intreaga

27.06.2008, 19:47 21

Fondurile de pensii au investit primii bani colectati de la clienti preponderent in titluri de stat, obligatiuni corporatiste si depozite bancare, multe dintre ele evitand investitiile mai riscante, cum ar fi actiunile listate la Bursa, arata rapoartele privind structura investitiilor realizate de fonduri, furnizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Aceste rapoarte arata situatia investitiilor de la sfarsitul lunii mai, in conditiile in care fondurile au incasat primele contributii, in valoare de 24,1 mil. euro, pe data de 20 mai.
Cel mai mare fond de pe piata, ING, cu aproape 1,4 milioane de clienti, a preferat o strategie prudenta si a plasat aproape 69% din contributiile colectate in titluri de stat, iar restul in depozite bancare.
Fondul administrat de ING a inregistrat, de altfel, un randament de 3,54% in prima luna de la lansare, cel mai mare din piata.
Al doilea fond de pensii obligatorii de pe piata, Allianz-Tiriac, a investit aproape 80% din incasari in depozite bancare, iar restul in actiuni listate.
O pondere mai mare a investitiilor in actiuni listate, de 23,4%, o are fondul administrat de Generali, al treilea jucator din piata.
Generali a plasat circa 55% din banii colectati de la clienti in titluri de stat, 13% in depozite bancare si aproape 5% in obligatiuni corporative.
In cazul fondului AIG, numarul patru pe piata, banii au fost plasati circa 97% in depozite bancare si 3% in actiuni listate.
Datele CSSPP arata ca valoarea plasamentelor pe Bursa ale fondurilor de pensii era de 7,8 mil. lei la sfarsitul lunii mai, reprezentand circa 9% din total. Au investit pe Bursa companiile Alli-anz-Tiriac (4 mil. lei - 20%), Generali (1,6 mil. lei - 23,4%), Aviva (1,1 mil. lei - 19,9%) sau BRD (0,26 mil. lei - 11,8%).
Mai mult de jumatate din activele fondurilor de pensii (51%), adica peste 44,7 milioane de lei, au fost plasate in depozite bancare. In titluri de stat, cele 14 fonduri din piata au plasat aproximativ 33 mil. lei, adica 37% din totalul activelor.
Din situatiile detaliate cu privire la structura investitiilor publicate pana acum de companii, rezulta ca singurul fond de pensii care a investit o parte din active in strainatate este BRD.
Fondul a plasat circa 252.000 de lei pe Bursa din Paris, cumparand actiuni ale companiilor Total, Veolia sau Z?rich Financial.
Pe BVB, fondul a cumparat actiuni Banca Transilvania, Petrom, Transelectrica, Transgaz si Erste Bank, valoarea acestora fiind de circa 53.000 de lei.

Cum arata piata
Structura investitiilor tuturor fondurilor de pensii obligatorii

51% depozite bancare
37%titluri de stat
9% actiuni listate
3% alte active
Sursa: CSSPP

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO