Bănci și Asigurări

Cum îl caracterizează guvernatorul Isărescu pe fondatorul BNR, Eugeniu Carada

Cum îl caracterizează guvernatorul Isărescu pe...

Autor: Claudia Medrega

10.09.2013, 14:17 1254

Viziunea fondatorului BNR, Eugeniu Carada, nu se oprea doar la economia financiară, el având convingerea că fără dezvoltarea unei industrii naţionale şi a unui comerţ sănătos, fără extinderea reţelei de transporturi un stat nu poate prospera. Iar economia financiară, băncile, trebuiau să asigure banii necesari unor astfel de investiţii în dezvoltare, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR de mai mult de două decenii.

 

Ce a spus Isărescu despre Eugeniu Carada, fondatorul BNR:

 

@ Eugeniu Carada nu a fost niciodată guvernator al Băncii Naţionale. Dar a fost mai mult: inspirator, fondator, organizator, administrator, conducător de fapt din  clipa în care s-a născut ideea de a se înfiinţa în România o bancă de scont şi de circulaţiune până când el a trecut în veşnicie.

 

@ Viziunea sa nu se oprea doar la economia financiară, ci se extindea la nevoia unor transformări radicale ale realităţilor economiei naţionale. Avea convingerea că fără dezvoltarea unei industrii naţionale şi a unui comerţ sănătos, fără extinderea reţelei de transporturi un stat nu poate prospera. Economia financiară, băncile, trebuiau să asigure banii necesari unor astfel de investiţii în dezvoltare.

 

@ Atunci când s-a pus problema înfiinţării unei bănci de emisiune, a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai acestei acţiuni. Deşi ideea nu era nouă, toate încercările anterioare fuseseră supuse eşecului din varii motive. Însă la începutul anului 1880 visul a devenit realitate.

 

@ Carada a fost conştient că pentru construirea unei bănci centrale solide era nevoie de regulamente bine gândite şi întocmite, ca şi de un corp de funcţionari bine pregătit profesional şi având o conduită morală ireproşabilă, care să asigure câştigarea încrederii publicului. S-a implicat în toate aceste probleme.

 

@ A supravegheat înfiinţarea sucursalelor băncii, prin intermediul cărora a încercat şi a reuşit să schimbe mentalitatea în legătură cu operaţiunile de bancă.

 

@ Una dintre convingerile lui Carada, de-a lungul activităţii sale pe tărâmul bancar, a fost aceea că doar o bancă naţională solidă şi independentă de interesele politicianiste de moment poate asigura dezvoltarea României pe toate planurile.

 

@ A acţionat conform crezului său categoric, pe care nu a ezitat să şi-l exprime public încă din 1860: “Pentru o Românie liberă, oricând, oricum, cu oricine, contra oricui”.

 

@ Corespondenţa ne înfăţişează un spirit luminat, care a dispreţuit funcţiile şi oonorurile şi a preferat adeseori să acţioneze din umbră, cu eficienţă maximă în atingerea scopurilor, fără să îşi abandoneze nicio clipă principiile, crezul, idealurile, profunzimea convingerilor.

 

@ A avut un remarcabil talent în ale scrisului, dovadă fiind perioada îndelungată petrecută în redacţia ziarului Românul şi excelentele articole pe care le-a semnat.

 

@ Carada, care toată viaţa sa a fost un generos, a finanţat din bani personali construcţia de şcoli, de biserici şi spitale, a sprijinit financiar ziare sau pe românii din afara graniţelor de atunci ale României. Şi nu a ezitat nicio clipă să ofere fonduri importante pentru dotarea armatei române în timpul Războiului de Independenţă.

 

@ Puternica lui personalitate a fost marcată, în mod inevitabil, de epoca în care a trăit, ce a pendulat între două coordonate fundamentale: revoluţia şi dezvoltarea viitoare.

 

@ Carada nu a fost doar un revoluţionar sau un reformist, ci şi un vizionar.

 

@ A fost un patriot autentic care şi-a marcat tinereţea prin implicarea profundă în acţiunile politice majore ale timpului  - Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, aducerea lui Carol I pe tronul României; dar tot el nu a ezitat să acţioneze, patru ani mai târziu, atunci când a considerat că interesul ţării o cerea (chiar dacă, ulterior, istoria i-a infirmat convingerile) împotriva domnitorului Carol I în episodul Revoluţiei de la Ploieşti din anul 1870.

 

@ Carada s-a implicat direct, alături de Brătianu, în elaborarea Constituţiei din anul 1866, adevărata piatră de temelie pe care s-a construit apoi întrgeul eşafodaj al istoriei naţionale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO