Bănci și Asigurări

Cum s-a pregatit BNR pentru criza: teste de stres semestriale si simularea unui faliment

05.07.2009, 15:42 109

Simularea falimentului unei banci, stabilirea de planuri de actiune in cazul aparitiei unei crize sistemice si derularea unor testari la stres semestriale pentru banci au fost cateva din exercitiile pe care BNR le-a facut anul trecut, pentru a nu fi prinsa pe picior gresit de criza.

Un nou capitol a fost introdus de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in raportul anual pe 2008 „Planificarea pentru situatii neprevazute si gestiunea crizelor financiare".
Organizarea de exercitii de simulare a unei crize financiare, exercitii semestriale de testare a rezistentei la stres a bancilor, acorduri multilaterale de cooperare cu ministerele si bancile centrale din Uniunea Europeana si infiintarea unui compartiment de gestiune a crizelor financiare - a fost modul in care BNR s-a pregatit pentru criza din Romania.
„Banca Nationala a Romaniei a acordat o atentie deosebita dezvoltarii de proceduri si instrumente de gestiune a crizelor financiare in conformitate cu responsabilitatile sale legale. In acest sens, banca centrala s-a implicat in organizarea unui exercitiu de simulare a unei crize financiare. (...) Exercitiul a simulat o situatie in care o banca, persoana juridica romana, s-a confruntat cu o criza de lichiditate ca urmare a unei fraude interne, cu consecinte negative majore asupra restului sistemului financiar romanesc", se mentioneaza in raport.
Asemeni unui plan de evacuare realizat de administratorii unei cladiri, expertii BNR au elaborat tot felul de documente pe care sa le aiba la indemana in cazul in care se produc „socuri extreme": „Planul pentru situatii neasteptate aplicabil institutiilor de credit", „Lista problemelor de rezolvat in cazul aparitiei unor situatii neasteptate", liste cuprinzand persoanele de contact din cadrul autoritatilor de supraveghere a sistemului financiar romanesc si al altor autoritati relevante din Uniunea Europeana, liste care se actualizeaza periodic.
 
Exercitii semestriale de testare a rezistentei la stres
Pentru a evalua capacitatea sistemului bancar romanesc de „a-si indeplini adecvat functiile in conditii macroeconomice severe", specialistii bancii centrale au realizat exercitii semestriale de testare a rezistentei la stres.
„Acestea au permis cuantificarea necesarului de capital pe care institutiile de credit trebuie sa il acumuleze pentru mentinerea unui nivel adecvat de solvabilitate pe durata persistentei conditiilor macroeconomice dificile. Testarile au fost realizate in baza unor scenarii multiple de factori de risc, iar rezultatele evaluarilor au fost comunicate Ministerului Economiei si Finantelor", arata raportul BNR.
 
Organigrama BNR se modifica odata cu criza
In luna aprilie 2009, in cadrul bancii centrale a fost infiintat un compartiment de gestiune a crizelor financiare, prin preluarea si integrarea atributiilor de aceasta natura deja existente in cadrul altor structuri organizatorice ale bancii centrale. „Compartimentul va avea un rol-cheie in dezvoltarea si actualizarea permanenta a procedurilor de gestiune a crizelor financiare ale bancii centrale si in realizarea luarilor de pozitie in domeniu, la nivel european, ale acesteia", spun reprezentantii BNR.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO