Bănci și Asigurări

Cursul euro a revenit la nivelul de acum patru ani

Cursul euro a revenit la nivelul de acum patru ani

Click pentru imaginea marita

20.03.2007, 19:52 15

Euro a coborat ieri la Bucuresti la cel mai scazut nivel inregistrat din decembrie 2002, dupa ce jucatorii - atat locali, cat si straini - au dat in piata ordine agresive de cumparare de lei.
BNR a calculat un curs de 3,3477 lei pentru un euro, cel mai mic publicat de la inceputul lui decembrie 2002. Numai de la inceputul lunii martie euro a coborat la cursul oficial cu peste 1,3%.
Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat chiar mai jos: euro a atins un minim al ultimilor patru ani de 3,3270/3,3320 lei, cu aproape 0,8% sub nivelul la care incepuse ziua.
Analistii chestionati de ZF spun ca miscarea agresiva de ieri a fost determinata de doi factori: o miscare la nivel regional a investitorilor speculatori, determinata de publicarea unor date privind coroana slovaca, iar pe de alta parte cresterea abrupta a dobanzilor pe termen scurt la leu.
Pe piata monetara dobanzile au urcat ieri la peste 20% pe an (niveluri care erau intalnite la inceputul lui 2005), pe fondul scaderii puternice a lichiditatilor.
"Cred ca este putin probabil sa vedem o continuare a aprecierii leului in zilele urmatoare. Orice corectie insa va trebui sa strapunga in sens invers acum doua nivele de rezistenta situate in jur de 3,3360 si 3,36 lei pentru un euro. Aceasta sugereaza ca o eventuala corectie nu ar intoarce cursul la intervalul in care s-a tranzactionat in ultimele saptamani", considera Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank. Avand in vedere ca aprecierea leului a survenit pe fondul unei miscari regionale cu o durata limitata, el nu se asteapta ca BNR sa intervina in piata.
Oficialii BNR, dar si cei ai Fondului Monetar International, au subliniat recent ca o apreciere rapida a leului poate atrage o corectie semnificativa a cotatiilor. Analistii nu intrevad insa o astfel de situatie, cel putin pe termen scurt.
"Este greu de crezut ca o corectie poate sa apara in conditiile acutale, cu instrumentele monetare prezente pe piata noastra", apreciaza Florin Citu, economist-sef la ING Bank. El considera ca in lispa unor instrumente cu maturitati mai mari, este dificil pentru investitorii speculatori sa ia pozitii short pe leu (in cazul in care ar vrea sa parieze pe o depreciere a leului). Totusi, Citu se asteapta ca in urmatoarele patru trimestre sa apara o corectie "semnificativa" a cursului.
Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank, vede de asemenea probabila o depreciere corectiva a leului, insa ezita sa dea un moment cert pentru aceasta.
"Probabilitatea unei astfel de corectii creste pe masura ce leul continua sa se aprecieze, dar este foarte greu de spus cand se va produce", spune Dumitru. In opinia lui, fundamentele economice pe termen lung ale leului continua sa nu favorizeze o apreciere puternica a cursului. Intre acestea sunt cresterea deficitului de cont curent, care se suprapune cu o inrautatire a finantarii acestuia - mai putin prin investitii straine directe. Si datoria externa pe termen scurt - care poate crea vulnerabilitati - a crescut rapid in ultimii ani.
"De asemenea, nu cred ca este exclus ca semnalul pentru investitori din partea agentiilor de rating sa fie unul negativ in conditiile in care criza politica continua si reformele structurale sunt incetinite", mai spune Dumitru. El ia in calcul o eventuala inrautatire a rating-ului acordat Romaniei, sau cel putin mentinerea la nivelurile actuale pentru o perioada mai mare de timp.
Leul a inceput sa castige teren in fata euro de la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul unui sentiment regional pozitiv al jucatorilor speculatori, care s-a suprapus pe cresterea dobanzilor pe piata monetara. In ultimele luni leul s-a miscat aproape legat de zlotul polonez sau forintul maghiar, marii jucatori straini fundamentandu-si deciziile si actionand unitar la nivel regional.
Aptetitul strainilor pentru plasamentele pe leu a fost stimulat de cresterea dobanzilor pe piata monetara pana la 14% vinerea trecuta, un nivel foarte atractiv in comparatie cu dobanzile la euro, care raman sub 4% pe an. Ieri dobanzile au continuat sa urce. Analistii spun ca scaderea lichiditatilor se datoreaza atat nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii, cat si sterilizarilor semnificative ale BNR. Mai mult, nerezidentii se imprumuta tot mai agresiv in lei prin swap-uri, pentru a finanta cumpararile de obligatiuni in lei pe pietele internationale.
Peste aceasta s-a suprapus insa o miscare la nivel regional: marii jucatori speculatori au luat o decizie de a-si mari investitiile pe pietele din Europa Centrala si de Est, ca reactie la un anunt privind coroana slovaca. La sfarsitul saptamanii trecute autoritatile slovace au decis sa majoreze cu 8,5% nivelul mediu de referinta pentru curs in cadrul mecanismului european de rate de schimb (ERM II), o antecamera a adoptarii euro. Dupa anuntarea deciziei, toate monedele de pe pietele emergente din regiune au inregistrat aprecieri sensibile.
"Leul a inregistrat cea mai ampla evolutie, fiind ajutat de faptul ca dobanzile pentru scadentele foarte scurte au atins niveluri de 23%-25% pe an. In conditiile in care perioada curenta de constituire a rezervelor minime obigatorii se incheie vineri, este posibil ca de saptamana viitoare dobanzile sa revina spre 8% pe an. Cursul ar putea astfel sa revina spre 3,36 lei pentru un euro", apreciaza Alexandru Anghel, dealer sef la Egnatia Bank. Volumele tranzactionate ieri la Bucuresti au crescut semnificativ, fiind duble fata de zilele precedente. Zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea aprecieri de aproximativ 1%.
Analistii Raiffeisen Bank de la Viena spun ca anuntul autoritatilor slovace a atras atentia marilor banci londoneze, care nu se asteptau la o miscare atat de agresiva, si au decis in consecinta sa isi majoreze expunerile pe pietele est-europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO