Bănci și Asigurări

Cursul euro va fluctua in aceasta vara intre 4 si 4,3 lei

Cursul euro va fluctua in aceasta vara intre 4 si 4,3 lei

Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS Bank Romania: Cred ca nu vom vedea euro mai sus de 4,25 lei, cel putin pana spre sfarsitul lui august.

09.06.2009, 19:16 58

De obicei vara aduce si aprecieri ale leului fata de euro. De data asta dealerii sunt mai circumspecti spunand ca daca va fi o apreciere a cursului, nivelul minim nu va ajunge sub 4 lei pentru un euro.

Cele mai importante riscuri pentru leu vin acum nu de pe plan intern, ci de pe pietele externe, iar o eventuala noua deteriorare a situatiei la nivel international ar pune presiune pe deprecierea cursului. Fara un soc extern, cursul nu ar trebui insa sa urce in vara prea mult peste nivelurile actuale, considera dealerii, in conditiile in care pe piata nu mai exista o cerere importanta de valuta.
"In cursul lunilor de vara ma astept sa avem o stabilitate a cursului de schimb sau chiar o apreciere usoara. Riscul principal vine din evolutiile globale. Este important sa nu apara derapaje in sistemul financiar mondial, in ce priveste finantarea deficitelor in SUA sau dizlocari masive in curbele de randamente la titlurile de stat", comenteaza Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank. El apreciaza ca reaparitia unor turbulente pe pietele internationale ar determina o reevaluare la nivel regional, iar leul ar fi una dintre potentialele victime.
"E drept ca vara, traditional, nu sunt cumparari masive de valuta, ceea ce ma face sa cred ca nu vom vedea euro mai sus de 4,25 lei, cel putin pana spre sfarsitul lui august. Spre deosebire de anii trecuti, acum sunt insa putini oameni in piata care mizeaza pe o apreciere sustenabila a leului. Astfel, pe masura ce mergi spre 4,1 lei pentru un euro, ma indoiesc ca cineva ar mai vinde agresiv valuta", afirma Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS Bank Romania. Totusi, euro ar putea sa coboare "doar accidental" spre 4 lei, intr-o zi cu foarte putina lichiditate, mai spune dealerul RBS.
Analistii BCR vad euro la 4,3 lei in toamna, urmand sa se mentina la acest nivel pana in decembrie. Ceva mai optimisti, economistii Raiffeisen Bank se asteapta ca euro sa se mentina la niveluri de 4,2 lei pana in toamna, urmand ca dupa aceea sa coboare gradual la 4,1 lei in decembrie si respectiv 4 lei in martie anul viitor. "Nu vad motive pentru o apreciere a leului in lunile urmatoare", spune Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING, unul dintre analistii locali cu viziuni pesimiste in privinta leului. El se asteapta chiar la aparitia unor presiuni de depreciere a cursului in toamna, pe masura ce BNR ar putea sa reduca dobanzile, in incercarea de a oferi stimuli suplimentari pentru activitatea economica. Analistii straini au viziuni diferite asupra leului, unii considerand probabile noi deprecieri, in timp ce altii vorbesc de stabilizare. 
Danezii de la Danske pastreaza prognoze nefavorabile pentru leu, la fel ca si pentru celelalte monede de pe pietele emergente din regiune. Astfel, leul ar urma sa se deprecieze pana la un curs de 4,4 lei pentru un euro in toamna. In viziunea Danske, leul va inregistra una dintre cele mai abrupte deprecieri dintre monedele din regiune, cursul urmand sa ajunga la 4,7 lei/euro peste un an, respectiv cu aproximativ 12% peste niveulul actual. In acelasi timp, zlotul polonez va slabi de la un curs de 4,4 zloti/euro in prezent la 4,6 zloti/euro, peste un an. Forintul maghiar ar urma sa piarda 16%, cursul urcand la 325 de fornti pentru un euro, de la niveluri de circa 280 de forinti pentru un euro in prezent.
"Scaderea necesitatilor de finantare externa, care reflecta ajustarea deficitului de cont curent, pe de o parte, si contextul macroeconomic inca dificil, pe de alta parte, vor avea influente contrare asupra cursului. Consideram ca aceste forte sunt echilibrate in prezent, ceea ce implica o variatie intr-o banda ingusta a leului pana la sfarsitul anului, cu riscul unei deprecieri in cazul in care ar aparea derapaje, in special in zona politicii fiscale", apreciaza Ivan Tchakarov, analist la banca de investitii Nomura.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO