Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, BNR: Am fost şi noi surprinşi de taxa bancară, dar trebuie să ne descurcăm cu această situaţie, şi trebuie să găsim o modalitate de a controla lucrurile

Daniel Dăianu, BNR: Am fost şi noi surprinşi de taxa...

Autor: Cristian Hostiuc

16.01.2019, 12:45 539

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a spus în faţa participanţilor la conferinţa Euromoney de la Viena, că apariţia taxei bancare a fost o surpriză şi pentru Banca Naţională, dar având în vedere situaţia trebuie găsite modalităţi de controlare a lucrurilor.

”Trebuie să ne descurcăm cu această situaţie”, a menţionat el.

Băncile sunt extrem de nemulţumite de această taxă bancară, iar acţionarii străini ai băncilor din România spun că ceea cea făcut guvernul îi îndeamnă la o reducere a activelor din România.

Băncile austriece Erste, Raiffeisen şi UniCredit/Bank Austria controlează peste o treime din activele bancare din România. Nicio bancă nu vrea să plece din România, dar toate fac planuri de contracarare a acestei taxe.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a caracterizat această taxă ca fiind o ”trăznaie” şi a spus că îl va convoca pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să dea explicaţii în comitetul de macroprudenţialitate, organismul care trebuie să vegheze la stabilitatea financiară a României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO