Bănci și Asigurări

De vineri, 635 de unitati BRD vand credite "relaxate"

De vineri, 635 de unitati BRD vand credite "relaxate"

BRD promite credite fara avans si grad maxim de indatorare de 70% din veniturile unui client

28.05.2007, 15:36 35

De la 1 iunie, BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, va lansa o oferta de credite pentru care gradul de indatorare va putea urca pana la 70% din veniturile clientului, iar avansul va putea fi eliminat in schimbul unei dobanzi mai mari.
BRD a primit vineri aprobarea Bancii Nationale pentru a credita persoanele fizice pe baza unor norme proprii, cu conditii diferentiate pe categorii de clienti si de produse.
Pe baza cadrului general avizat de BNR, caracteristicile concrete ale noilor produse ale BRD urmeaza sa fie stabilite astazi de Comitetul de directie al bancii, astfel incat oferta sa fie gata de lansare vineri, 1 iunie.
Deocamdata, banca a anuntat ca gradul maxim de indatorare de 70% va fi valabil pentru toate tipurile de credite. Anterior, presedintele bancii, Patrick Gelin, afirmase ca nu se pune problema acordarii de credite ipotecare fara avans, insa anuntul de vineri precizeaza ca eliminarea avansului va fi posibila, insa "in conditii mai restrictive de acoperire a riscului", fara a le mentiona. Totusi, avansul zero la un credit va presupune inevitabil o dobanda mai ridicata.
BRD dispune de cea mai mare retea de unitati dupa CEC, cu peste 635 la sfarsitul trimestrului I, asa incat forta de vanzari ii va permite sa dea un asalt pe piata creditului cu noile produse avand in vedere asteptarile foarte mari create in randul clientilor. Tocmai acest aspect este contestat de multe alte banci care acuza distorsiuni ale mediului concurential din cauza decalajelor in aprobarea normelor.
"Daca am fi stabilit ca timp de sase luni analizam normele tuturor bancilor si apoi le dam drumul tututor in acelasi timp, ar fi fost discriminate bancile care au avut rabdare sa stranga date despre comportamentul clientilor si sa calculeze indicatori inca din 2003 cand am emis Norma 17 privind adoptarea Basel II", a raspuns vineri guvernatorul BNR criticilor primite de la bancherii comerciali. Isarescu a declarat ca stie "precis" ca in perioada "imediat urmatoare" vor primi si alte banci normele aprobate.
BRD se numara printre bancile multumite de colaborarea cu BNR pe parcursul procesului de validare a normelor, avizul fiind obtinut chiar mai repede decat se astepta. Asa se face ca banca tocmai aprobase saptamana trecuta o noua oferta de credit imobiliar pe baza vechilor norme, iar acum aceasta trebuie recalibrata.
Procesul de validare a fost usurat inclusiv de faptul ca BRD s-a angajat ca de la sfarsitul lunii iunie sa livreze Biroului de credit si informatii pozitive despre clientii sai, respectiv date despre clientii care au obtinut credite, chiar daca nu au incalcat calendarul de rambursare.
Deocamdata, opt banci alimenteaza baza de date a Biroului si cu informatii pozitive. De altfel, la scurt timp dupa aprobarea regulamentului privind noile norme de creditare, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a transmis bancherilor o scrisoare in care ii indemna sa transmita si date pozitive pentru limitarea riscurilor in sistemul bancar si evitarea situatiei in care unii clienti ajung la supraindatorare din cauza contractarii de credite de la mai multe banci.
Pana vineri, Alpha Bank va profita in continuare de statutul de "prima institutie de credit cu norme noi de creditare". Avantajul nu este insa deplin, dupa cum afirma oficialii bancii, din cauza ca banca deduce un cos de subzistenta de 735 de lei (pentru o familie de trei persoane) pentru a stabili venitul net lunar al clientilor si astfel persoanele cu venituri mici nu mai sunt eligibile pentru obtinerea unui credit. In schimb, clientii cu venituri mari pot obtine imprumuturi considerabil mai mari decat inainte, banca inregistrand o crestere a volumului creditarii.

ARB propune BNR sa renunte la validare
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a propus vineri Bancii Nationale sa ia in calcul posibilitatea renuntarii la procedura de validare a normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate. Radu Ghetea, seful ARB, a spus ca lista de propuneri ale bancilor privind modalitatile de validare vor fi discutate maine cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. "Pana cand grupurile de analiza nu vor intoarce propunerile pe toate partile, nu putem da un raspuns. Normele nu vor trece pana cand nu vor corespunde celor mai bune practici europene", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO