Bănci și Asigurări

Dealerii raman cu ochii pe pietele externe

Dealerii raman cu ochii pe pietele externe
27.08.2007, 17:19 16

Piata valutara de la Bucuresti incepe saptamana fara o directie clara, dupa ce leul a oscilat in ultimele sedinte de tranzactionare in corelatie stransa cu monedele vecine.
BNR a calculat vineri un curs de 3,2599 lei pentru un euro, cu 0,75 bani peste nivelul precedent. Dolarul a urcat cu 0,13 bani, la 2,3982 lei.
In ultimele zile euro a inregistrat oscilatii importante la Bucuresti, in conditiile in care sentimentul speculatorilor straini fata de activele riscante a fluctuat, pe fondul tensiunilor privind criza de pe piata creditelor imobiliare din Statele Unite.
Euro a inceput sedinta de tranzactionare de vineri la 3,2630/3,2670 lei, peste nivelul de la inchiderea precedenta. In prima parte a zilei cotatiile au urcat la 3,2710/3,2720 lei pentru un euro, dupa ce clientii nerezidenti au vandut lei, pe fondul accentuarii tensiunilor pe pietele internationale. De la acest nivel tendinta s-a inversat, iar speculatorii au inceput sa vanda valuta pe pietele emergente din regiune. Astfel, euro a coborat la 3,2550 lei. De la acest nivel au aparut in piata interese de cumparare de valuta, inclusiv din partea unei banci locale, alimentand speculatiile privind o eventuala interventie indirecta a BNR.
In piata exista opinii potrivit carora BNR ar fi continuat sa intervina discret pentru a mentine cursul la niveluri ridicate.
Dealerii si analistii au suspectat banca centrala ca a oprit la inceputul lui iulie caderea cursului la nivelul de 3,1 lei, cumparand sume importante prin intermediul unei banci locale. Oficialii BNR au negat intr-o prima faza prezenta pe piata, insa ulterior guvernatorul a refuzat sa comenteze pe marginea acestor afirmatii.
Chiar si dupa ce leul a pierut 4,8% in aproape doua luni de corectie determinata de evolutiile de pe pietele internationale, cursul pastreaza o apreciere importanta, de peste 3%, comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului trecut.
BNR a intervenit joi pe piata monetara, injectand lichiditati de 500 de milioane de lei. Odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii (pe 24 august), tensiunea pe lichiditati s-a atenuat, iar dobanzile au coborat din nou spre 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO