Bănci și Asigurări

Densitatea bancara mai are loc de crestere

04.12.2007, 13:36 22

Sectorul bancar a atins in prezent o densitate de aproximativ 27% pe piata locala, masurata ca numar de unitati bancare la 100.000 de locuitori, fiecarei unitati bancare din mediul urban revenindu-i 950 de gospodarii, arata un studiu emis de Institutul National de Statistica.
Prezenta bancilor in teritoriu s-a intensificat puternic in ultimii ani, inregistrandu-se o deplasare a eforturilor de dezvoltare dinspre mediul urban, adesea supraaglomerat de unitati bancare, spre mediul rural.
Mai mult, competitia de extindere a retelei de sucursale s-a mutat in orasele mici si sate.
Procentajul coborat al persoanelor din mediul rural care detin un cont bancar sau care au contractat un credit face din mediul rural o piata mult ravnita de bancheri. Avand in vedere ca cea mai mare parte a persoanelor de la sate sunt active in agricultura, provocarea pentru banci va veni din adaptarea produselor la cerintele specifice ale persoanelor din mediul rural.
Potrivit statisticilor, bancile acopera un numar de 4,1 milioane de gospodarii, dintre care 56% sunt din mediul urban. Daca in 2005 un numar de 1.500 de gospodarii din mediul urban reveneau unei unitati bancare, la sfarsitul lunii septembrie aceasta proportie s-a diminuat pana la 950 de gospodarii pentru fiecare unitate.
Extinderea bancilor din mediul urban a luat forma, atunci cand spatiul nu a mai pemis, parteneriatelor cu centrele comerciale asemeni hipermarketurilor si mall-urilor.
In ceea ce priveste penetrarea geografica a unitatilor bancare, in Romania exista o densitate de 22 de unitati bancare la 1.000 kmp, in timp ce media zonei euro este de 76 de unitati. Penetrarea demografica a sectorului bancar este de 24 de unitati bancare la 100.000 de locuitori, aproape jumatate din media zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO