Bănci și Asigurări

Depozitele în lei şi valută cu scadenţa la doi sau trei ani se apropie de 1,8 miliarde de euro

Depozitele în lei şi valută cu scadenţa la doi sau trei ani se apropie de 1,8 miliarde de euro

Foto Shuttertstock

Autor: Ciprian Botea

14.01.2013, 00:00 422

Volumul depozitelor cu scadenţa mai mare de un an deţinute de populaţie a crescut cu 25% în primele unsprezece luni de anul trecut, ajungând în noiembrie la echivalentul a 8 miliarde de lei (1,77 mld. euro), potrivit BNR.

Depozitele în lei pe doi sau trei ani au urcat la peste 5,8 miliarde de lei în noiembrie, creşterea faţă de finalul anului anterior fiind de 41%. La acestea se adaugă depozite în euro de circa 420 milioane de euro, în timp ce economiile în alte valute abia depăşesc echivalentul a 60 milioane de euro. Depozitele cu scadenţă lungă au crescut mai rapid în prima parte a anului, ulterior avansul fiind mai temperat.

Economiile cu scadenţa mai mare de un an nu depăşesc 7-8% din totalul depozitelor populaţiei, ponderea acestora fiind încă scăzută pentru că bancherii au venit abia recent cu oferte atractive pentru clienţii dispuşi să-şi blocheze banii într-un depozit timp de doi sau trei ani.

Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru produse foarte lichide şi au promovat depozitele cu scadenţe foarte scurte sau chiar conturile curente şi cele de economii, iar în acest fel au ajuns să finanţeze active pe termene de cinci-zece ani cu pasive pe numai câteva luni. Acum, pentru a-şi reduce dezechilibrele, băncile plătesc dobânzi mai mari decât la depozitele standard, dar clienţii se lasă convinşi greu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO