Bănci și Asigurări

Deprecierea leului a reaprins apetitul pentru tranzactionare pe piata valutara in ianuarie

Deprecierea leului a reaprins apetitul pentru tranzactionare pe piata valutara in ianuarie
11.02.2009, 17:39 32

­Prima luna a lui 2009 a adus de altfel fluctuatii puternice de curs, dar si o revenire a interesului jucatorilor straini pentru piata romaneasca. Dealerii au tranzactionat in ianuarie 40 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR, fata de 33 de miliarde de euro, cat totalizasera operatiunile in noiembrie si decembrie. Dupa recordul de tranzctionare de 59 de miliarde de euro din octombrie, jucatorii straini care pariasera pe o deprecierea abrupta a leului si au pierdut aproape s-au retras din piata.

De altfel, volumul din ianuarie, desi marcheaza o crestere sensibila fata de lunile precedente, ramane sub cel inregistrat in prima luna din 2008, cand tranzactiile totalizasera aproape 42 de miliarde de euro.
"Dupa episodul din octombrie-noiembrie, intr-adevar apetitul marilor banci straine, care determinau ce se intampla pe piata si asigurau lichiditatea, a scazut semnificativ. Traderii au insa tendinta de a uita destul de repede. In ianuarie pragul de 4 lei pentru un euro, unde piata anticipa o interventie a BNR, a fost spart, ceea ce a dus la cresterea apetitului de tranzactionare. De asemenea, dobanzile au scazut si a devenit din nou atractiv sa se ia pozitii pe perechea euro/leu", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
In conditiile in care BNR a aratat ca este dispusa sa intervina pe piata pentru a atenua fluctuatiile puternice, jucatorii straini nu au mai considerat oportun sa deruleze tranzactii pe leu.
Luna ianuarie a adus de altfel o volatilitate ridicata a cursului, leul pierzand circa 8% in fata euro. Cotatiile au urcat de la 3,98 pana la un varf de 4,35 lei pentru un euro, in conditiile in care in toata regiunea monedele de pe pietele emergente au fost sub o presiune puternica de depreciere, pe fondul intensificarii aversiunii fata de risc a investitorilor.
Dealerii au subiliniat ca jucatorii straini, care pastrasera pozitii lungi pe cursul euro/leu (pariind pe o depreciere a leului) au redevenit foarte activi in luna ianuarie, dupa ce avusesera o prezenta discreta in noiembrie si decembrie. Spre deosebire de atacul din octombrie, strainii nu mai intra acum in pozitii fara sa aiba si lei, dupa ce lispa lichiditatilor i-a fortat in toamna sa inchida pe pierdere. Atunci BNR a lasat piata fara lei, iar strainii care cumparasera valuta agresiv nu au mai putut sa deconteze tranzactiile la scadenta. Piata a fost atunci aproape de blocaj, in conditiile in care unele banci straine nu au avut lei in conturi pentru a face platile.
In ianuarie au crescut atat tranzactiile derulate de banci cu clientii, care s-au apropiat de un miliard de euro pe medie zilnica, cat si cele derulate de banci intre ele, media depasind cu putin un miliard de euro. De altfel, aceasta a fost prima data in istoria pietei de la Bucuresti cand operatiunile interbancare au depasit media de un miliard de euro. Precedentul record fusese stabilit in octombrie, la 985 de milioane de euro.
Piata a suspectat in mai multe ocazii interventii masive ale Bancii Nationale, menite sa impiedice cresterea cursului peste nivelul de 4,35 lei/euro.
Desi BNR nu comenteaza operatiunile derulate pe piata, guvernatorul Mugur Isarescu a aratat la inceputul acestei saptamani ca stabilitatea cursului a devenit esentiala. De altfel, BNR a aratat foarte clar ca nu va relaxa conditiile monetare inainte ca politica fiscala sa devina mai restrictiva, aceasta sincronizare a politicilor urmarind recastigarea increderii investitorilor. Otilia Ciotau mai spune ca anul acesta ponderea tranzactiilor comerciale in total va scadea, pe fondul incetinirii economiei.
"E clar ca o sa scada tot ce inseamna comercial in 2009. Activitatea firmelor s-a restrans si se va vedea in schimburi. Am vazut deja si vor fi in continuare ajustari pe exporturi si importuri, ceea ce va antrena si o reducere de schimburi valutare. Totodata, se vor acorda mai putine credite in valuta. Va fi o pondere mai mica a comercialului in tranzactii", anticipeaza Ciotau.
Ponderea tranzactiilor comerciale in total este destul de greu de stabilit, spun dealerii, in conditiile in care in general bancile straine prefera sa actioneze pe piata de la Bucuresti prin intermediul unor jucatori locali, astfel ca rulajele sunt raportate pe segmentul clientilor si nu pe interbancar.
In general, in perioadele de volatilitate, apare interes mai mare din partea investitorilor financiari.
Pe marile piete internationale grosul volumelor este generat de investitorii financiari, in timp ce tranzactiile comerciale au o pondere marginala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO