Bănci și Asigurări

Depunatorii la bancile falimentare vor primi in jur de 64 de milioane de lei

20.06.2000, 00:00 17



Noul plafon de garantare a depozitelor constituite de persoanele fizice la bancile comerciale va fi de la 1 iulie 2000 in jur de 64 milioane de lei pe deponent, fata de 54,7 milioane de lei, cat a fost pana in prezent, a declarat Ziarului Financiar, Marin Predescu, directorul economic al Fondului.

"Plafonul de garantare se corecteaza semestrial cu rata inflatiei din semestru anterior. Pe primele cinci luni inflatia a fost 15,7% si pentru a da o cifra cat mai exacta ar trebui sa asteptam si inflatia pe iunie. Lumea trebuie sa stea linistita pentru ca aceasta majorare a plafonului va avea loc", a explicat oficialul Fondului. Plafonul de garantare se indexeaza semestrial in functie de rata inflatiei in semestrul anterior si reprezinta nivelul compensatiei platit de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar pentru depozitele constituite de deponentii persoane fizice la bancile comerciale si care devin indisponibile, respectiv banca este declarata in faliment de justitie in cursul semestrului respectiv.

Pana acum Fondul a platit compensatii pentru doua banci, respectiv Banca Albina si Bankcoop, in ambele cazuri compensatiile platindu-se prin intermediul Bancii Romane pentru Dezvoltare.

Fondul de Garantare se alimenteaza din contributia anuala a bancilor comerciale care este de 0,8% din suma totala a depozitelor constituite de persoanele fizice, existenta in sold la 31 decembrie a anului corespunzator, iar atunci cand a fost cazul (vezi Bankcoop) acesta s-a imprumutat de 2.000 miliarde de lei de la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO