Bănci și Asigurări

Dexia iese din cursa pentru CEC

11.07.2006, 20:03 13

Dexia Bank a anuntat ieri oficial ca a decis sa se retraga din cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), dar ramane interesata de oportunitatile din Romania.
Oficialii bancii nu au oferit informatii legate de motivele care au stat la baza acestei decizii. "Piata din Romania ramane una foarte interesanta, in special in sectorul finantarii publice si al proiectelor, ca urmare a potentialului de cres-tere si a viitoarei aderari la UE. Operatiunile pe aceasta piata se vor desfasura direct prin intermediul biroului din Bucuresti", a anuntat Dexia. ZF a scris in editia de luni ca Dexia nu mai este interesata de CEC.
La sfarsitul lunii iunie, banca italiana Monte dei Paschi di Siena a anuntat de asemenea ca se retrage din procesul de privatizare.
Pe lista participantilor au ramas astfel National Bank of Greece, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Castigatorul licitatiei va fi anuntat in septembrie.
Dupa selectarea finalistilor, respectiv primele doua sau primele trei banci cu punctajul cel mai mare, se va trece la etapa ofertelor imbunatatite, care vor fi depuse la mijlocul lunii august.
Statul vinde 69,9% din actiunile CEC unei institutii financiar-bancare internationale sau unui consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala.
In acest pachet este inclusa si cota de 9,9% din actiuni care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea si a carei contravaloare va fi transferata Fondului, dupa vanzare.
Salariatii CEC si pensionarii care au lucrat in banca vor putea cumpara 5% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO