Bănci și Asigurări

Doar SIF - urile au mai trezit Bursa

17.02.2005, 00:00 31



Lipsa de la tranzactionare a emitentilor listati la Categoria a II-a a determinat o stare de acalmie la nivelul pietei, care s-a resimtit in cea mai mare parte a sedintei. Piata a fost mai animata dupa aparitia unor informatiilor referitoare la situatia pragului de detinere de la SIF - uri.



Pana in acel moment, Bursa avea o evolutie usor descedenta fata de sedinta precedenta pe o lichiditate in scadere. "Toata lumea astepta confirmarea privind ridicarea pragului pragului de detinere de la SIF - uri. De la deschiderea sedintei a fost un moment de asteptare, investitorii retragandu-si ordinele de la cumparare la un pret mai mic." a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. Pentru azi, brokerii se asteapta la cresteri din partea SIF - urilor, atat la nivelul preturilor, cat si la cel al lichiditatii. "Cresterile pe SIF - uri este posibil sa influenteze an sens pozitiv si piata per ansamblu" a spus Rusu.



In sedinta de ieri, cele mai multe actiuni dintre cele ramase la tranzactionare au deschis sedinta la preturi in general apropiate de nivelurile de inchidere de marti, cotatiile coborand insa repede, pe masura ce ordinele de cumparare se retrageau la preturi mai mici. Pana la finalul sedintei, cursurile si-au mai revenit, Bursa inchizan pe o usoara crestere. Indicii BET si BET - C au atins noi maxime istorice. Cresterile celor doi indici au fost in acest an de peste 39% in cazul indicelui de referinta BET si de 32% pentru BET -C, indicele care urmareste toate companiile listate pe Bursa, mai putin SIF - urile.



Actiunile BRD au facut din nou obiectul unei tranzactii speciale. Prin intermediul acestei operatiuni s-a transferat un pachet de 63.000 actiuni, la pretul de 52.000 lei/actiune, acesta fiind si pretul minim la care titlurile au fost tranzactionate in piata. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 3,2 miliarde de lei (aproximativ 86.000 euro). In piata, tranzactiile cu actiunile BRD au insumat 27,5 miliarde de lei (0,7 milioane de euro). Ultima tranzactie din piata s-a perfectat la pretul de 53.500 lei/actiune, in crestere cu 0,9% fata de cotatia precedenta,



Actiunile Petrom si Oltchim au fost, in afara de SIF - uri, singurele care au inregistrat aprecieri cat de cat mai importante de pret. Titlurile Petrom au fost cotate la inchidere la 4.500 lei/titlu, in crestere cu peste 2%, in timp ce actiunile Oltchim au urcat cu 2,5%, inchizand la 4.460 lei/actiune. Exceptand din nou SIF - urile, actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de peste 34 miliarde de lei (0,9 milioane de euro).



Actiunile SSIF Broker au pierdut 1,2%, pe fondul unor tranzactii de 16,9 miliarde de lei(0,4 milioane de euro).



Actiunile SIF au castigat in medie peste 2%, dintre acestea, cea mai mare aprecere inregistrand titlurile SIF Moldova, cu un plus de 6%. Azi vor reveni la tranzactionare si celelalte doua SIF - uri suspendate ieri, Banat - Crisana si Muntenia.



Piata RASDAQ



Sedinta de tranzactionare calma ieri pe bursa electronica RASDAQ, cu un numar de 990 de tranzactii care au insumat 30,44 miliarde de lei (830.000 euro) si o apreciere lenta a indicelui RASDAQ Compozit, de 2,8 puncte.



Cele mai tranzactionate titluri au fost actiunile societatii Albalact. Printr-un numar de 19 tranzactiiau fost transferate 187.501 actiuni, care reprezinta 1,5% din capitalul social al producatorului de lactate din Alba Iulia. Cotatia de inchidere a coincis cu pretul minim de tranzactionare de 18.000 lei/actiune, in crestere cu 2,84% fata de sedinta anterioara. Pretul maxim de tranzactionare a atins 19.000 lei/actiune, iar cel mediu s-a situat la nivelul de 18.501 lei/actiune. In aceste conditii Albalact a realizat un rulaj de 3,47 miliarde de euro (95.000 euro).



Cursul actiunilor Albalact au crescut constant de la inceputul anului, marindu-si valoarea de peste trei ori. La inceputul lunii ianuarie, titlurile Albalact erau cotate la 5.300 lei/actiune. In conditiile unui pret de 18.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a societatii este de 224,5 miliarde de lei (6,11 milioane de euro). Principalii actionari ai producatorului de lactate sunt Ciurtin Petru, care la ultima raportare detinea 48,9% din actiuni, si APAPS cu 10,4% din actiuni.



O evolutie interesanta a inregistrat si societatea Sanifarm din Sanmartin, judetul Bihor. In cadrul unei singure tranzactii au fost transferate 1.262.546 actiuni, care reprezinta peste 20% din capitalul social al societatii. Tranzactia s-a realizat la pretul de 2.500 lei/actiune, valoarea totala ridicandu-se la 3,16 miliarde de lei (86.000 euro). Cotatia actiunilor Sanifarm s-a redus cu peste 24%, continuand trendul descendent din ultima luna. La 1 februarie 2005, cursul titlurilor Sanifarm se situa la valoarea de 5.300 lei/actiune.



Principalul actionar al societatii bihorene si singurul care ar fi putu sa vanda in aceasta tranzactie este Tudorache Radu, care detinea 70% din actiuni. Ceilalti actionari sunt fondul de investitii Fildas Trading, cu aproape 8% din actiuni, si Dragos Laurian Bogdan si Boiborean Irina Mihaela, cu cate 7%.



Asa cum ne-a obisnuit in ultima vreme, Braiconf Braila a realizat din nou cel mai mare rulaj la categoria I. Cele 50 de tranzactii realizate cu titlurile societatii de confectii brailene au insumat 2,82 miliarde de lei (76.800 euro). Pretul de inchidere a coincis cu pretul minim de tranzactionare de 97.500 lei/actiune, ceea ce inseamna o depreciere de 0,5% fata de sedinta anterioara. Pretul maxim atins in aceasta sedinta de actiunile Braiconf a fost de 101.000 lei/actiune.



La categoria a II-a a fost liniste. Singura societate al carei rulaj a depasit un miliard de lei a fost Asirom. Cursul actiunilor Asirom a oscilat intre 5.300 lei/actiune si 5.500 lei/actiune, inchizand la 5.350 lei/actiune, narcand o apreciere cu 3,9% comparativ cu sedinta precedenta.
catalin.ciocan@zf.ro  ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO