Bănci și Asigurări

Dobanzi mai mici la lei, mai mari la valuta

02.08.2004, 00:00 17

Incepand de azi, Banca Romaneasca, Banca Transilvania si Banca Tiraic vor opera modificari de dobanzi la depozitele in lei si valute. Miscarile, desi de intensitati diferite, urmeaza aceleasi directii: dobanzile la depozitele in lei scad, la cele in valuta cresc.
Cele mai reduse modificari la depozitele in lei (de 0,25 puncte procentulale) le va opera Banca Tiriac. Banca Romaneasca va micsora dobanzile la depunerile in lei cu 0,25 - 1 punct procentual, in timp ce Banca Transilvania va cobori dobanzile oferite la aceste produse cu 1 - 1,5 puncte procentuale. La depozitele in valuta Banca nu va opera modificari.
Banca Tiriac va remunera depozitele in dolari cu dobanzi mai mari cu 0,10 - 0,25 puncte procentuale. La depozitele in euro, dobanzile vor creste cu 0,35 - 0,5 puncte procentuale.
Banca Romaneasca va majora dobanzile la depozitele in valuta cu 0,25 - 0,75 puncte procentuale, in functie de maturiate.
Aceste modificari survin dupa ce Bancii Nationala a scazut dobanda de interventie cu 1,25 puncte procentuale in ultimele doua luni, ca urmare a scaderii inflatiei sub asteptari.
Majorarea dobanzilor la depozitele in valuta, pe de alta parte, se explica prin nevoia crescuta de moneda straina a bancilor, avand in vedere "migrarea" creditarii spre dolari, dar mai ales spre euro, care a aparut ca efect combinat al pretului realtiv mai mare al imprumutrilor in lei si al stabilitatii cursului de schimb. Desi BNR a atentioant asupra riscului "dolarizarii", sau mai nou "euroizarii" excesive a economiei, bancile comerciale au preferat sa scada mai intaI dobanzile la depozitele in lei, actiune care poate determina o descurajare a econmisirii in moneda natioanla, inainte de a iefteni creditele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO