Bănci și Asigurări

Dobanzile interbancare mici nu se vad si la clienti

25.01.2007, 15:46 18

Dobanzile pe piata monetara stationeaza de mai bine de o luna la niveluri minime istorice sub presiunea leilor nesterilizati de BNR, insa bancile nu se grabesc sa transmita catre clienti aceasta miscare.
Astfel, de la inceputul anului, bancherii nu au anuntat nici ieftiniri la creditele in lei, nici scaderi drastice ale dobanzilor la depozite.
De la inceputul lui decembrie BNR a atras numai partial lichidatile in exces ale bancilor, iar in aceste conditii dobanzile pentru scadente scurte pe piata s-au prabusit de la niveluri de 8%-9% pe an la 0,5%-2% pe an, in prezent.
Pentru scadenta de o luna, dobanzile au coborat pe piata monetara de la 8,4%-8,9% pe an, la inceputul lui decembrie, pana la un minim de 3,4%-6,5% pe an, la jumatatea lui ianuarie.
Cu toate acestea, doar cateva banci au operat modificari pentru dobanzile platite clientilor, iar acestea nu au fost semnificative.
De la inceputul anului, Alpha Bank, HVB-Tiriac Bank, Piraeus Bank si ProCredit Bank au anuntat scaderi de dobanzi. In general, modificarile au fost de un sfert sau jumatate de punct procentual. HVB-Tiriac si-a repozitionat dobanzile, operand modificari care au fluctuat de la 0,1 pana la 1,4 puncte procentuale. Banca plateste astfel dobanzi usor sub media pietei, de 5%-6% pe an, in functie de scadenta. Alpha Bank plateste la depozitele clientilor in lei dobanzi intre 6% si 7% pe an, in timp ce Piraeus Bank remunereaza dobanzi intre 7,5% si 7,75% pe an.
Singura exceptie este Volksbank, care a ales sa revina la o politica agresiva de pret, coborand dobanda la creditele in lei pana la un minim istoric, de 5,95% pe an, pentru a putea sa plaseze astfel lichiditatile excedentare. Banca a redus insa si dobanzile platite la depozitele in lei, care au coborat sub 4% pe an. Alte banci au mers insa intr-o directie opusa: BRD-SocGen, al doilea jucator din sistem, a majorat usor dobanzile la unele produse de economisire, ajungand chiar sa garanteze o dobanda de 8% pe an, fixa, pentru depozitele consituite pe un an. BRD remunereaza insa mult mai slab depozitele clasice, cu dobanzi intre 5,5% si 6% pe an. BCR, cea mai mare banca din sistem, plateste la depozitele in lei dobanzi intre 6,75% si 7,5% pe an.
Analistii apreciaza ca aceasta perioada prelungita de asteptare se datoreaza asteptarilor privind o revenire a dobanzilor pe piata monetara. Oficialii BNR au explicat de altfel ca sterilizarea partiala a fost o reactie la aprecierea rapida a leului, insa acum tendinta pare ca s-a atenuat. Astfel, majoritatea dealerilor asteapta ca BNR sa revina la sterilizari mai mari, care sa permita si cresterea dobanzilor. La inceputul acestei saptamani BNR a atras insa numai 11,6% din ofertele inaintate de dealerii bancilor comerciale, lasand piata inundata de lichiditate. Intr-un studiu publicat recent, analistii Raiffeisen Bank au aratat ca se asteapta ca BNR sa renunte la tactica sterilizarilor partiale, insa va opera o micsorare a dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 8,5% pe an. Urmatoarea sedinta a BNR este programata pentru 9 februarie. De altfel, dobanzile la plasamentele cu scadenta de o luna (BUBOR) au urcat usor in ultimele zile, semnaland asteptarile jucatorilor pentru o revenire a ratelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO