Bănci și Asigurări

Dobanzile la creditele in lei au mimat scaderea in iunie

24.08.2004, 00:00 8



Dobanzile medii la creditele in lei nou acordate de banci atat persoanelor fizice cat si firmelor au schitat in luna iunie un inceput de tendinta de scadere, dupa varful atins in mai, potrivit datelor statistice stranse de BNR.



Prima luna in care banca centrala a dat semnalul de inceput al reducerii dobanzilor la lei, prin diminuarea dobanzii de interventie cu o jumatate de punct procentual, a consemnat revenirea ratei medii a dobanzii la creditele noi acordate in lei pentru persoane fizice sub nivelul de 30% pe an. Mult mai stabila in timp, dobanda medie la creditele pentru companii a scazut usor, spre 25% pe an.



Dobanzile in moneda nationala au ramas insa net peste nivelurile de la inceputul acestui an si inca si mai sus comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand practic atingeau minimuri istorice.



In ciuda declaratiilor majoritatii bancherilor privind riscul descurajarii economiilor in lei in cazul unei reduceri pripite a dobanzilor, ratele medii la depozitele noi constituite in luna iunie au pierdut 0,2 puncte procentuale, atat la persoane fizice cat si la persoane juridice.



In acelasi timp, minima scadere a dobanzilor la creditele in lei a fost insotita de o miscare similara a dobanzilor la creditele in euro si chia si in dolari, in cazul persoanelor fizice. Ceea ce a mentinut, fara indoiala atractivitatea imprumuturilor in valuta.



De altfel, la nivelul lunii iunie creditul neguvernamental a crescut cu un ritm relativ moderat de 3,3% (2,7% in termeni reali), care a fost insa rezultanta unui salt de 5,5% al creditelor in dolari si euro, in timp ce finantarile in moneda nationala au inregistrat o majorare simbolica de 0,5%. Cu alte cuvinte banca centrala a obtinut mult dorita temperare a creditului, insa numai pe componenta in moneda nationala - adica in zona in care chiar are nevoie de cresterea gradului de intermediere financiara pentru a-si putea transmite cu eficienta impulsurile de politica monetara.



Exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu nu mai putin de 5,9%, ceea ce a determinat din partea BNR masura majorarii rezervelor minime obligatorii in valuta de la 25% la 30% din sursele atrase.



Ramane de vazut in ce masura vor transfera bancile aceasta majorare de cost al finantarii in nivelul dobanzilor la credite in dolari si euro.



Cert este ca in luna iunie dobanda medie la credite noi in euro pentru persoane fizice era de 9,7% pe an, in timp ce in cazul unui credit in lei dobanda perceputa de banci se ridica la 29,8% pe an.



Oricum, in privinta dobanzilor la lei, chiar dupa a treia reducere a dobanzii de interventie a BNR, este greu de vorbit de o relaxare, in conditiile in care inflatia a tot scazut pana in iulie, fiind vorba de fapt de revenirea la niveluri practicate in toamna trecuta.



La ghiseele bancilor nu se ajunsese pana acolo la nivelul lunii iunie. De altfel, bancherii au indicat ca dobanzile la lei nu vor cobori vizibil mai devreme de inceputul toamnei, iar reaprinderea discutiilor privind reinflamarea presiunilor inflationiste ar putea induce si mai multa prudenta.



BNR a folosit cam toate instrumentele de care dispune in prezent pentru a dirija evolutia creditului, avand ca o noua optiune emiterea de certificate de depozit cu scadenta mai mare, care sa-i intareasca suplimentar capacitatea de sterilizare si a comunica mai bine cu piata in privinta asteptarilor legate de evolutia dobanzilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO