Bănci și Asigurări

Dobanzile la dolar incep sa creasca si pe piata locala

09.01.2006, 18:42 10

Dobanzile platite de bancile comerciale la depozitele in dolari au inceput sa creasca si pe piata interna, pe fondul seriei de majorari operate de Banca Centrala a Statelor Unite.

Patru banci din sistem au majorat in ultima luna dobanzile platite la depozitele clientilor constituite in dolari, cresterile mergand de la cateva puncte de baza pana la mai mult de un punct procentual. Majorarile deja operate, precum si perspectiva unor cresteri viitoare au convins deja multi clienti sa economiseasca in valuta, in contextul prabusirii dobanzilor platite la lei. Ulitmele date ale BNR arata o noua migratie spre economisirea in valuta, in timp ce depozitele in lei au stagnat.

Printre bancile care au majorat dobanzile se numara atat jucatori cu o pozitie importanta pe segmentul corporativ, ABN AMRO si HVB Bank, dar si banci orientate mai mult spre retail - Banca Romaneasca si Finansbank.

ABN si HVB au operat majorari de pana la jumatate de punct procentual. Astfel, dobanzile pentru clientii individuali variaza intre 1,8% si 2,4% pe an la ABN si 3,1%-3,75% pe an in cazul HVB. Cresteri mai importante au inregistrat dobanzile platite de Finansbank, care au urcat cu pana la un punct procentual. Banca Romaneasca a operat majorari de peste un punct procentual, oferind in prezent dobanzi intre 3,1% si 3,75% pe an. In piata exista unii jucatori care platesc dobanzi chiar mai mici la depozitele in lei.

Cele mai interesate sa atraga depozite in valuta sunt bancile care nu au in spate un grup puternic, care sa le asigure un acces facil la resurse in moneda straina. Aceasta se reflecta in nivelul dobanzilor pe care sunt dispuse sa le plateasca, astfel ca jucatori precum Banca Transilvania sau Romexterra ofera unele dintre cele mai ridicate dobanzi de pe piata, de aproximativ 4% pe an. In aceeasi situatie se regasesc si bancile de dimensiuni reduse, care nu au acces la finantari externe ieftine, astfel ca trebuie sa-si asigure valuta necesara creditarii de pe piata locala.

Randamentul plasamentelor in valuta este insa influentat si de evolutia cursului de schimb. O intarire a leului in raport cu dolarul erodeaza castigul adus de aceste investitii. Pe pietele internationale, dolarul a inceput deja sa piarda teren dupa ce Banca Centrala a SUA (Fed) a dat de inteles ca actuala serie de majorari de dobanda se apropie de sfarsit. Fed a dus dobanda la dolar la 4,5% pe an, plecand de la un minim de 1% la jumatatea lui 2004. Analistii se mai asteapta cel putin la o majorare cu un sfert de punct procentual la sfarsitul acestei luni, insa alte modificari sunt incerte. Astfel, si perspectiva de crestere a dobanzilor la bancile locale este limitata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO