Bănci și Asigurări

Dobanzile ridicate la lei au franat creditul, dar au incurajat economisirea. Cu pretul expansiunii creditului in valuta

11.06.2004, 00:00 12

Creditul pentru firme si persoane fizice a pierdut din viteza in luna aprilie, incetinirea venind imediat dupa redresarea consemata in martie, ulterioara scaderii in termeni reali din februarie.
Astfel, ritmul de crestere a creditului neguvernamental a continuat sa incetineasca, atingand un nivel de 1,9% in termeni reali, in comparatie cu majorarea de 3% consemnata in luna martie. Pentru a doua luna consecutiv, BNR a dat publicitatii date revizuite.
Potrivit statisticilor bancii centrale, imprumuturile acordate populatiei si firmelor au crescut, in perioada aprilie-2003-aprilie 2004, cu 62% in termeni nominali, respectiv cu 44% in termeni reali. In intervalul martie 2003-martie 2004, rata de majorare a creditului fusese de 65,2% in termeni nominali, respectiv de 46,1% in termeni reali.
In luna aprilie, soldul creditului neguvernamental a fost de 333.112 miliarde de lei, in crestere nominala cu 2,5%.
Creditul in valuta continua sa-si extinda ponderea in totalul imprumturilor neguvernamentale. La sfarsitul primului trimestru, ajunsese deja la 70%, cumuland creditul in euro si cel in dolari. In conditiile in care creditul in lei nu mai tine pasul, raportul s-ar putea chiar deteriora pana mai scad dobanzile la finantarile in moneda nationala.
Astfel, in luna aprilie componenta in lei a creditului neguvernamental a urcat cu 1,6%, in vreme ce soldul creditelor in valuta s-a majorat intr-un ritm de doua ori mai mare, respectiv cu 3,2%.
In perioada 30 aprilie 2003 - 30 aprilie 2004, creditul acordat in lei a consemnat o crestere de aproape 80% (aproape 60% in termeni reali), in timp ce valoarea finantarilor in valuta s-a majorat cu peste 50%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta s-a ridicat la circa 38%.
In acelasi timp, nivelul inca ridicat al dobanzilor la depozitele in lei, dar mai ales perspectiva inceperii unui trend de scadere a acestora, a continuat sa incurajeze economisirea in moneda nationala.
Ca urmare, valoarea economiilor populatiei a crescut in aprilie cu 3,3%, pana la un sold de 110.868 miliarde de lei.
In decursul ultimelor douasprezece luni, sumele economisite in lei in depozitele bancare s-au majorat cu 17,6%. In termeni reali, cresterea a fost de numai 4,5%, insa a continuat sa se consolideze in ultimele luni. Unul din stimulentele economisirii in moneda nationala l-a constituit constientizarea faptului ca plasamentele in valuta, atat de pretuite pana anul trecut, nu mai aduc castigurile cu care se obisnuisera detinatorii lor. In acelasi timp, dobanzile la lei chiar au reusit in ultima vreme sa aduca randamente atractive, in conditiile mentinerii unei tendinte constante de scadere a inflatiei de la o luna la alta. Cu toate acestea, nu asistam inca la un declin vizibil al economisirii in valuta. Astfel, depunerile in valuta ale populatiei s-au majorat in aprilie cu 0,9%, pana la 92.327 miliarde lei. Exprimate in euro, depozitele au consemnat o crestere de 2,1%, pana la valoarea de 2,28 miliarde de euro.
Tedinta de crestere a economisirilor in moneda nationala ar putea fi subrezita in masura in care bancile s-ar grabi sa reduca dobanzile la depozitele in lei, o data ce BNR a facut primul pas al reducerii dobanzii la depozitele atrase de pe piata interbancara.
De altfel, revirimentul economiilor a fost un succes al politicii monetare stranse practicate de BNR in ultimele sase luni, spre deosebire de creditare, unde majorarea succesiva a dobanzii de interventie si-a facut cu greu efectul, cu pretul incurajarii creditului in valuta si numai dupa introducerea normelor prudentiale.
Spre deosebire de detinerile in lei ale populatiei, depozitele in moneda nationala ale agentilor economici au scazut in termeni nominali cu 7,8% in aprilie, pana la 72.804 miliarde lei, consemnand insa o crestere nominala de 24,5% fata de luna aprilie a anului anterior. In acelasi timp, depunerile in valuta ale firmelor s-au diminuat cu 6%, atingand 81.026 miliarde lei. Exprimate in euro, depozitele au scazut cu 4,9%, pana la 2,004 miliarde euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO