Bănci și Asigurări

Dobanzile urca pe fondul lipsei de lei din piata

27.07.2006, 18:40 13

Dobanzile la lei pe termen scurt au continuat sa urce pe piata monetara, bancile ajungand ieri sa coteze 11%-13% pe an pentru depozitele pe o zi, pe fondul lipsei de lichiditati.
"Nivelul dobanzilor este nejustificat de ridicat, iar jucatorii evita sa tranzactioneze. Pe de alta parte, in perioada urmatoare nu sunt asteptate scadente importante si am putea sa vedem dobanzile la niveluri ridicate in urmatoarele doua saptamani", a comentat un dealer.
La inceputul sedintei de tranzactionare dobanzile erau de 9%-11% pe an pentru depozitele pe o zi, insa au crescut treptat, in conditiile in care doua banci importante au atras sume semnificative.
Dobanzile au crescut vertiginos inca din prima zi a saptamanii, care a coincis cu inceputul primei perioade in care bancile au fost nevoite sa constituie rezerve minime obligatorii in proportie de 20% din resursele atrase in lei. Pe de alta parte, in aceasta perioada si cererea de lichiditati din partea clientilor corporativi este mai mare, acestia avand de facut plati catre buget.
Cursul euro/leu a inregistrat ieri o variatie marginala, pe fondul unei sedinte in care s-au tranzactionat volume reduse.
BNR a calculat un curs de 3,5476 lei pentru un euro, cu 0,06 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a castigat 1,18 bani, urcand pana la 2,8172 lei, dupa ce s-a intarit si in fata euro, pe pietele internationale.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,5480/3,5530 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. In primele ore de tranzactionare, jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la 3,55 lei pentru un euro, la cumparare. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, cotatiile coborand pana la 3,45 lei pentru un euro, nivel la care piata s-a inchis. Volumele tranzactionate pe piata au fost reduse, in conditiile in care jucatorii straini, dar si cei locali au fost inactivi.
Pe pietele internationale dolarul a castigat teren in fata euro, cotatiile coborand pana la 1,2580 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO