Bănci și Asigurări

Dolarul s-a oprit. Euro a inceput sa scada

28.10.2004, 00:00 14



Dolarul a intrerupt ieri, cel putin pentru moment, miscarea de depreciere inceputa in urma cu mai bine de o saptamana. Banca Nationala a calculat un curs de 32.071 de lei pentru un dolar, cu 9 lei mai mult decat in ziua precedenta. Pe de alta parte, euro a inregistrat ieri o noua depreciere, de 95 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 40.908 lei. In ultimele doua zile euro a slabit cu 176 de lei.



Astfel, comparativ cu inceputul anului, leul inregisrteaza o apreciere in termeni nominali fata de cosul valutar implicit de aproape 1%. Aprecierea reala se apropie acum de opt procente.



Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 40.975/41.005 lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. Sedinta s-a desfasurat dupa scenariul zilelor trecute, jucatorii cumparand valuta in primele ore. Cotatiile au crescut astfel pana la o maxima de 41.005/41.035 de lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins, trendul s-a inversat, cotatiile coborand treptat pana la inchiderea pietei, pe fondul vanzarilor de valuta. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 40.905/40.935, dupa ce se atinsese o minima de 40.875 de lei/euro. "Tranzactiile au decurs foarte calm ieri. Jucatorii au continuat sa vanda, insa volumele tranzactionate au fost destul de mici. Fara o interventie a BNR, cursul va continua sa scada", a comentat un dealer. Pe piata a aparut martI un deficit de valuta din relatiile bancilor cu clientii, cumpararile coborand pana la 97 de milioane. Vanzarile catre clientI au totalizat 113 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 127 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat martI pe piata a fost de 240 de milioane de euro.



Pe pietele internationale dolarul a inceput ziua cu o usoara apreciere, cursul coborand pana la 1,2730 dolari/euro. Spre dupa-amiaza euro s-a apreciat din nou, stergand pierderile din primele ore. Astfel, cursul a urcat pana la 1,2790 dolari/euro. Investitorii asteptau ieri publicarea unor date referitoare la economia americana. Analistii considera ca, in cazul in care datele nu sunt promitatoare, dolarul s-ar putea deprecia rapid pana la un curs de 1,29 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 18% sI 19% pe an, pe fondul unui interes sporit pentru lichiditatI pe termen scurt. Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata. Jucatorii se asteapta ca banca centrala sa nu intervina nici in zilele urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO