Bănci și Asigurări

Dolarul se intoarce la nivelul din 2000

Dolarul se intoarce la nivelul din 2000
04.04.2007, 17:54 14

Dolarul a coborat ieri pana la un minim al ultimilor sase ani, de 2,5 lei, dupa ce a pierdut teren pe pietele internationale in fata euro, iar la Bucuresti cotatiile leu/euro au coborat.
BNR a calculat un curs de 2,5026 lei pentru un dolar, cu 0,39 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul nu a mai fost atat de jos de la inceputul lui noiembrie 2000. Euro a pierdut de asemenea teren la Bucuresti, cursul oficial coborand cu 0,55 bani, pana la 3,3419 lei.
Vestea deprecierii dolarului este favorabila celor care au de rambursat credite in aceasta moneda, efortul lor usurandu-se semnificativ. Numarul acestora este insa redus, dolarul nemaifiind la moda ca moneda de creditare in ultimii ani. Pe de alta parte, cei care obtin venituri in dolari sau au pariat pe acesta pentru economisire inregistreaza pierderi notabile.
Pe pietele internationale cotatiile au fost ieri destul de stabile, osciland imediat deasupra nivelului de 1,3350 dolari pentru un euro. In schimb, euro a coborat la Bucuresti chiar sub 3,34 lei.
"Scaderea cotatiilor a fost alimentata de expectatiile privind cresterea remiterilor de la muncitorii romani din strainatate in perioada Sarbatorilor. Deocamdata insa nu se inregistreaza cresteri notabile pe volumele de la casele de schimb", a comentat dealerul unei banci importante. Piata a fost calma ieri, iar scaderea cotatiilor a avut loc pe fondul tranzactionarii unor volume reduse.
Euro a inceput ziua la 3,3450/3,3470 lei. In prima parte a zilei cotatiile au coborat pana la un minim de 3,3370/3,3850 lei pentru un euro, insa ulterior au revenit peste nivelul de 3,34 lei/euro.
Dealerii se asteapta ca euro sa coboare din nou spre minimul anului, de 3,33 lei, in zilele urmatoare, existand chiar sanse sa vedem o scadere a cotatiilor spre 3,3 lei/euro. Majoritatea analistilor considera insa ca leul nu mai are potential de apreciere sustenabila, prognozele aratand o intoarcere a cotatiilor spre 3,38 - 3,4 lei/euro la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO