Bănci și Asigurări

Dupa ce a avut grija de BTR, Bayindir vrea sa controleze si lichidarea

24.04.2003, 00:00 78

Bayindir Holding, actionarul majoritar al Bancii Turco Romane, aflata in procedura de faliment, doreste sa solicite verificarea modului in care Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, in calitate de lichidator, a valorificat activele bancii, a afirmat avocatul Daniel Olteanu.
Holdingul din Turcia a convocat, pentru 6 mai 2003, Adunarea Generala a Actionarilor BTR, in vederea numirii avocatului Daniel Olteanu ca reprezentant al actionarilor in procesul de lichidare a bancii.
"Presedintele Bayindir, Kamuran Cortuk, intentioneaza sa achite toate debitele bancii, dupa valorificare tuturor bunurilor detinute de BTR. Contabilii grupului Byindir au estimat ca valoarea datoriilor bancii ar trebui sa se situeze, dupa vanzarea unor active, undeva la 14 milioane de dolari", a explicat Daniel Olteanu.
Potrivit avocatului, care in prezent nu reprezinta firma Byindir, actionarul majoritar al bancii va analiza toate oportunitatile legale pentru a obtine verificarea modalitatilor prin care s-au evaluat activele vandute. El sustine ca prin randamentul scazut obtinut din valorificare au de pierdut atat creditorii bancii, cat si actionarii.
Pe de alta parte, Liviu Marica, reprezentantul Fondului de Garantare ca lichidator al BTR, a declarat ca totalul datoriilor bancii se ridica la 43 de milioane de dolari, in timp ce activele care mai pot fi valorificate pot aduce maximum doua milioane de dolari.
"Problema este ca actionarii BTR au debite fata de banca in suma de 73 de milioane de dolari, in urma plasamentelor colaterale care au dus la prabusirea bancii. Cred ca ar fi important ca reprezentantul actionarilor sa vina cu propuneri concrete de acoperire a prejudiciului", a spus Marica.
Potrivit acestuia, Fondul de Garantare a facut plangeri penale impotriva fostului presedinte al bancii, Fahim Tobur, a vicepresedintilor Cristian Dumitrescu si Celik Kemal, precum si a presedintelui Bayindir Holding, Kamuran Cortuk. Dosarele au fost inaintate justitiei, impreuna cu expertiza financiar-contabila.
Marica s-a aratat surprins de intarzierea cu care actionarii majoritari au luat decizia de a numi un reprezentant, aratand ca aceasta actiune era o obligatie, potrivit legii falimentului, de la initierea procedurii, in luna mai a anului tecut. Daniel Olteanu spune ca nu cunoaste motivul acestei intarzieri.
Problemele financiare ale Bancii Turco-Romane au inceput la sfarsitul anului 2000, ca rezultat al lipsei de lichiditati determinata de doua plasamente in depozite colaterale la banci din strainatate in suma de peste 110 milioane de dolari. Sumele au fost executate in contul unor credite acordate de bancile respective firmelor din grupul Byindir.
 Banca Nationala a amanat retragerea licentei de functionare a bancii, desi indicatorii financiari se situau la niveluri nepermise de normele bancare deoarece statul turc a promis in repetate randuri ca va gasi o posibilitate de acoperire a obligatiilor BTR.
 In luna mai a anului trecut, BNR a retras autorizatia de functionare a BTR si a anuntat ca se va adresa instantei pentru declansarea procedurii de faliment a bancii. Tribunalul Municipiului Bucuresti a admis, in data de 5 iulie 2002, cererea BNR de declansare a falimentului BTR si a numit Fondul de Garantare a Depozitelor ca lichidator al bancii.
In afara de Byindir, care detine 58,75% din capitalul social al BTR, un alt actionar semnificativ este Bank of New York - 26,56%. Restul capitalului se afla in proprietatea unor firme din grupul Bayindir si mici actionari, care au cumparat titluri prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO