Bănci și Asigurări

După mai bine de un an, BNR şi-a făcut curaj şi a redus dobânda cu 0,25% la 5%

După mai bine de un an, BNR şi-a făcut curaj şi a...

Autor: Ciprian Botea

01.07.2013, 12:43 1410

Rezervele minime obligatorii au fost menţinute la 20% la pasivele în valută şi 15% la cele în lei.

Doar o parte din analişti se aşteptau anterior ca banca centrală să opereze o reducere de dobândă în şedinţa de astăzi, majoritatatea anticipând o relaxare a politicii monetare începând din luna septembrie.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a sugerat încă de la începutul lunii mai că instituţia va începe un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, dar exista o doză destul de mare de incertitudine privind momentul în care va începe acest proces având în vedere şi presiunile recente pe cursul de schimb.

BNR oprise precedentul ciclu de relaxare a politicii monetare în luna mai a anului trecut pe fondul amplificării crizei de pe pieţele financiare internaţionale şi în contextul tensiunilor de pe scena politică

Oficialii BNR afirmă că vor gestiona “adecvat” lichiditatea din sistemul bancar, ceea ce înseamnă că vor permite o volatilitate mai mare a dobânzilor pe piaţa interbancară.

Odată cu scăderea dobânzii de politică monetară a scăzut şi dobânda la care băncile pot împrumuta bani de la BNR prin facilitatea de credit pe o zi, la 8% pe an, precum şi dobânda plătită de BNR băncilor comerciale pentru depozitele pe o zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO