Bănci și Asigurări

Economisirile cresc mai rapid decât creditele. Raport credite/depozite de 92%, la minimul ultimelor opt luni

Economisirile cresc mai rapid decât creditele. Raport...

Autor: Liviu Popescu

10.12.2015, 00:07 834

Raportul credite/depozite a ajuns în octombrie la 91,7%, minimul ul­timelor opt luni, în scădere cu aproa­pe şapte puncte procentuale fa­ţă de nivelul de acum un an. Ritmul de creş­tere al economi­si­rilor popu­laţiei şi com­pa­ni­ilor este în con­ti­nuare mai rapid  de­cât as­cen­siunea creditelor.

„În cazul Româ­niei un nivel mai mic al raportului cre­di­te/de­po­zi­te înseamnă o atra­gere mai mică de sur­se de finanţare externă. Odată cu scă­derea raportului, ne bazăm mai mult pe surse interne, adică depo­zi­tele rezidenţilor, care sunt mai stabile ca şi sursă de finanţare în cazul unor şocuri de evenimente interna­ţio­nale nefa­vo­ra­bile“, a explicat Rozalia Pal, econo­mist-şef al Garanti Bank. Ritmul de creştere a economi­si­rilor atrase de la populaţie a fost în octombrie de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ceea ce a dus soldul acestor împrumuturi la 233,7 mld. lei. Pe de altă parte, şi creditele contractate de la popu­laţie şi companii au avansat, însă într-un ritm mai re­dus, de doar 0,3%, la 214,5 mld. lei.

Anul trecut, de­po­zitele au depăşit pen­tru prima oară în ulti­mii şapte ani cre­ditele.

Raportul cre­dite/de­pozite s-a pozi­ţio­nat din luna mai a acestui an pe o pantă descendentă.

Ultima oară când raportul afişa o valoare de 100%, respectiv când depozitele echivalau soldul credite­lor, a fost în iulie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO