Bănci și Asigurări

Egnatia isi tripleaza finantarile si se uita spre extindere la nivel national

Egnatia isi tripleaza finantarile si se uita spre extindere la nivel national

Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia Bank: Potrivit planurilor pentru urmatorii trei ani, ne vom extinde prezenta pentru a acoperi 50 de orase mari. Vom incerca sa acceleram cresterea pe segmentul de retail.

02.11.2007, 23:35 30

"Am mers foarte bine pe segmentul corporate. Avem multe proiecte finantate in zona de real-estate, dar si in alte domenii", spune Stylianos Sofianos, presedinte si director general al bancii. In prezent, sectorul corporatist genereaza circa 85% din afacerile bancii.
In primele noua luni, Egnatia a inregistrat un profit net de 3,9 milioane de euro (conform standardelor internationale de raportare financiara), fata de 2,3 milioane, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut. Calculat conform standardelor romanesti de contabilitate, profitul net ar fi de 4,8 milioane de euro.
Sofianos spune ca diferenta este generata de evolutia cursului, in conditiile in care conform IFRS sunt luate in calcul si variatiile din reevaluarea capitalurilor proprii.
Activele bancii au urcat la 341 de milioane de euro, cu 112% peste nivelul din septembrie anul trecut. Depozitele atrase de la clienti au urcat mai incet, cu 75%, pana la 102 milioane de euro.
La sfarsitul lui septembrie, Egnatia opera o retea de 15 unitati. Pana la sfarsitul anului vor mai fi deschise inca patru sucursale, in Bistritia, Craiova, Suceava si Galati.
"Potrivit planurilor pentru urmatorii trei ani, ne vom extinde prezenta pentru a acoperi 50 de orase mari. Vom incerca sa acceleram cresterea pe segmentul de retail", spune Sofianos.
Banca a primit recent si avizul BNR pentru normele proprii de creditare. Odata cu aplicarea noilor reglementari, Egnatia a extins si perioada de acordare a creditelor (imobiliare sau nevoi personale cu garantii ipotecare) pana la 35 de ani. In prima parte a anului viitor, vor fi lansate credite de nevoi personale fara garantii si carduri, banca obtinand deja licenta de la Visa. Pentru anii urmatori este planificata si introducerea de carduri de business.
Pana la sfarsitul acestui an Egnatia va trece printr-un proces de rebranding. Dupa ce banca-mama din Grecia, Egnatia Bank, a fuzionat cu alte doua grupuri financiare, Marfin si Laiki, noua entitate a preluat brandul Marfin. Astfel, pana la sfarsitul acestui an si filiala locala va prelua identitatea grupului, urmand sa se numeasca Marfin Bank Romania.
Grupul financiar Marfin a infiintat recent pe piata locala si o companie de administrare a pensiilor private obligatorii (pilonul II). Dupa prima luna de vanzare a acestor produse, Marfin Fond de Pensii nu incepuse inca atragerea de clienti, fiind printre cei 3 din 18 administratori de pe piata cu vanzari zero.
Marfin mizeaza in aceasta campanie pe adresarea rapida a bazei de clienti deja existenti, dupa cum a declarat chiar conducerea companiei de pensii. La nivelul intregii piete, peste 1,14 milioane de romani si-au ales un fond de pensii, adica aproximativ o treime dintre cei 3,5 milioane asteptati sa adere la aceste fonduri pana la data de 17 ianuarie 2008.
Pe piata locala, grupul mai opereaza o companie de leasing - Egantia Leasing. Si aceasta subsidiara va trece prin procesul de rebranding, urmand sa preia numele Marfin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO