• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Bănci și Asigurări

„Epidemia” scandalurilor de spălare de bani în sistemul bancar: Gigantul olandez ABN Amro este cel mai recent nume intrat în vizorul procurorilor. Acţiunile se prăbuşesc

„Epidemia” scandalurilor de spălare de bani în sistemul bancar: Gigantul olandez ABN Amro este cel mai recent nume intrat în vizorul procurorilor. Acţiunile se prăbuşesc

Autor: Alex Ciutacu

26.09.2019, 14:21 15235

Fenomenul scandalurilor de spălare de bani capătă noi dimeniuni în industria bancară globală după ce olandezii de la ABN Amro au intrat pe lista băncilor investigate pe fondul unor astfel de acuzaţii.

Creditrul olandez este implicat într-o investigaţie pentru că nu ar fi verificat clienţii şi rapoartele pe diverse tranzacţii suspicioase, ceea ce reprezeintă încă un semn negativ pentru o industrie care deja se confruntă cu dobânzi scăzute şi cu o profitabilitate redusă, potrivit Bloomberg.

Acţiunile ABN Amro se tranzacţionau joi la ora 14.00 pe bursa din Amsterdam la circa 16 euro per acţiune, în scădere cu 10% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de 7,65 miliarde euro.

Scăderea pe bursă este cea mai mare din ultimii trei ani, iar obligaţiunile băncii au scăzut, de asemenea, în contextul în care investitorii reacţionează la impactul financiar al scandalului asupra creditorului – încât acesta încă încearcă să îşi răscumpere acţiunile de la guvern după un bailout.

Rivalii olandezi ai ABN Amro, grupul ING, a plătit o amendă record anul trecut şi a recunoscut „deficienţe serioase” în eforturile lor de a preveni crimele fiannciare.

ABN Amro este pusă sub investigaţie pentru că a eşuat în a raporta o serie de tranzacţii suspicioase şi pentru că nu a realizat destule verificări la nivelul clienţilor.

Mai mult, banca a anunţat că este pusă sub investigaţie sub legile olandeze de prevenire a spălării banilor şi finanţării terorismului, fără a oferi alte detalii.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: