Bănci și Asigurări

Erste cere de la BCR un profit de 250 mil. euro

Erste cere de la BCR un profit de 250 mil. euro

Click pentru imaginea marita

10.10.2006, 20:14 11

Austriecii mai au doar de platit cele 3,75 mld. euro inainte de a se instala la carma celei mai mari banci din Romania.
BCR a inregistrat la sfarsitul lunii august un profit net de aproape 178 mil. euro, calculat dupa standardele internationale de contabilitate, in crestere cu 50,2% fata de primele opt luni ale lui 2005, a anuntat ieri Andreas Treichl, presedintele Erste Bank - viitorul actionar majoritar.
Activele celei mai mari banci de pe piata au depasit 11,5 miliarde de euro, fiind mai mari cu aproape 24% fata de 2005, in conditiile in care portofoliul de credite catre clienti s-a majorat cu peste 46%, pana la aproape 6,7 miliarde de euro. Treichl a prezentat rezultatele financiare pe opt luni in cadrul conferintei "Ziua pietelor de capital", pe care Erste a organizat-o ieri la Bucuresti.
Seful Erste, a spus ca tinta de profit a BCR pentru 2006 este 250 de milioane de euro. In 2005, profitul net conform standardelor romanesti a fost de 202 mil. euro.
"Profitul BCR va creste cu 40% pe an sau chiar mai mult pana in 2009, avand ca baza estimarea de 250 mil. euro pentru 2006", a spus Treichl. El afirma ca rezultatele pe opt luni nu ar trebui folosite pentru proiectii pe intreg anul. Treichl a declarat ca in contabilitate apar anumite distorsiuni inclusiv din cauza unui pachet de credite de consum de 1,5 mld. euro care nu sunt garantate, riscul fiind acoperit 100% de BCR prin polite de asigurare la BCR Asigurari; reasigurarea la alte companii este insa doar in limita a 90% din suma.
Chiar in timpul conferintei, el a aflat despre verdictul favorabil al Curtii Constitutionale, care a avizat legea privind privatizarea BCR, respingand contestatia depusa de un grup de senatori din opozitie. Era ultimul obstacol in calea finalizarii privatizarii.
"Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat in cazul in care Curtea Constitutionala ar fi dat un verdict negativ. Acum suntem siguri ca ne vom incadra in noul termen prevazut pentru 20 octombrie", a declarat Treichl. El l-a prezentat din nou pe Nicolae Danila drept viitorul presedinte executiv al BCR. Seful grupului austriac a afirmat ca, in urma ultimelor evaluari, costurile cu integrarea BCR se vor ridica la cel mult 320 mil. euro, cu circa 70 de milioane mai putin fata de estimarile initiale.
Costurile cu consultanta, trainingul si restructurarea sunt evaluate acum la 100 mil. euro fata de 90 mil. euro initial, investitiile in IT - pentru online banking - si in optimizarea retelei urca de la 100 mil. euro la 120 mil. euro, provizioanele suplimentare vor fi de maximum 100 mil. euro. Treichl asteapta de la BCR o imbunatatire substantiala a raportului cost/venituri, adica de la un nivel de circa 53% estimat pentru 2006 la "maximum" 40% in 2009. De asemenea, randamentul capitalului (ROE) ar urma sa se imbunatateasca de la ceva mai mult de 23% anul acesta la peste 35% in 2009.
Cat priveste randamentul investitiei la BCR, Erste asteapta un 10%, excluzand costul finantarilor ce vor fi acordate bancii.
Andreas Treichl a declarat ca in prezent nu exista nicio discutie cu SIF-urile - actionarii minoritari ai BCR, in vederea unei eventuale achizitii a pachetului de 30%. Negocieri vor avea insa loc in anii urmatori, Erste luand in considerare renuntarea la listarea BCR in cazul obtinerii unui acord.
"SIF-urile sunt partenerii nostri. Ca in toate entitatile pe care le-am cumparat, am dori o majoritate cat mai mare, insa este prea devreme sa vorbim despre o asemenea perspectiva. Vom avea negocieri pe parcursul anilor urmatori. Avem obligatia de a lista actiunile BCR in termen de trei ani de la incheierea tranzactiei, iar daca pana atunci nu vom ajunge la un acord cu SIF-urile, o vom face", a spus Andreas Treichl.
Pana atunci, el se asteapta ca in urmatoarele 12 luni o mare parte din salariatii BCR care detin actiuni sa accepte oferta de schimb cu actiuni Erste, pe care o considera mai atractiva decat varianta vanzarii contra cash. Detaliile ofertei urmeaza sa fie definitivate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO