Bănci și Asigurări

Erste iese azi pe piata pentru BCR

11.01.2006, 19:04 13

"Achizitia BCR ne-a permis sa ne schimbam tintele privind venitul obtinut, noua cota de profit fiind planificata sa creasca cu peste 20% pe an in perioada 2005 - 2009", a declarat ieri Reinhard Ortner, directorul financiar al Erste Bank, inainte ca astazi sa inceapa cea mai mare emisiune de actiuni de la bursa din Viena prin care Erste isi va majora capitalul social cu 24,2%.

Prin aceasta operatiune, cumparatoarea BCR va plasa pana la 58,95 mil. actiuni noi, capitalul social fiind in prezent de 486.367.200 euro. Avand in vedere pretul la incheierea zilei de tranzactionare de ieri de 46,60 euro/ actiune si dividendele de 0,55 euro pe actiune stabilite pentru 2005, Erste estimeaza ca va strange de pe piata de capital aproximativ 2,75 mld. euro. Banii vor fi folositi pentru finantarea achizitiei BCR, in valoare de 3,75 mld. euro, si consolidarea capitalului.

"Reactia actionariatului in urma anuntului castigarii licitatiei la BCR a fost pozitiva, reprezentand un semn al increderii dobandite de Erste Bank pe pietele de capital incepand cu 1997, anul care a marcat inceputul listarii la bursa", a declarat Andreas Treichl, presedintele Erste Bank. El spune ca Erste mai are in vedere doar achizitii minore dupa preluarea BCR. Majorarea se va desfasura sub forma unei vanzari la valoarea de piata cu drepturi de preemtiune pentru actionarii existenti, carora le vor fi rezervate 4 noi actiuni pentru fiecare pachet de 15 actiuni detinute. Cota maxima pe actiune si limita superioara de pret nu vor depasi 55 de euro. In plus, boardul intentioneaza sa propuna AGA o valoare superioara, de 0,55 euro/actiune, a dividendelor pentru anul financiar 2006.

Perioada de subscriere pentru achizitionarea de actiuni va fi intre 11 - 25 ianuarie, plasarea ofertelor si stabilirea pretului tranzactiilor facandu-se in intervalul 11 - 26 ianuarie 2006.

Actiunile se adreseaza atat investitorilor persoane fizice, cat si persoane juridice. Investitorilor privati care subscriu pana la data de 20 ianuarie 2006 prin Erste Bank, caselor de economii austriece sau agentiilor de tip Brokerjet (subsidiare Erste Bank ce ofera servicii online) le este garantata plasarea preferentiala a ordinelor de achizitie de pana la 250 de actiuni. Pe piata externa, emisiunea se face printr-un plasament privat catre investitori institutionali.

Listarea si tranzactionarea actiunilor va debuta pe 27 ianuarie la bursele din Viena si din Praga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO