Bănci și Asigurări

Euler Hermes: Asigurarea exporturilor in Italia si Germania este paguboasa

28.06.2009, 14:46 96

Asigurarea exporturilor companiilor romanesti in tari ca Italia sau Germania aduce foarte multe daune, deoarece numarul falimentelor a crescut semnificativ in aceste state, spune Cristina Rusuleanu, directorul general al subsidiarei locale a Euler Hermes, cel mai mare grup de asigurari de credite comerciale la nivel mondial.

Printr-o asigurare de credit comercial o companie se poate acoperi impotriva riscului de neplata a sumelor pe care i le datoreaza clientii sau alti parteneri de afaceri. Rusuleanu da exemplul unei companii din Romania care activeaza in domeniul pielariei si exporta in Italia.
"De curand am incercat sa incheiem o polita pentru o companie din domeniul pielariei, care are multi clienti in Italia, si dintre toti clientii doar pentru unul am putut oferi limita de credit. Eu un dezastru acolo, sunt foarte multe falimente", explica directorul general al Euler Hermes.
De obicei, asiguratorul poate acoperi 50-60% din limita de credit acordata de catre o companie unui client. De exemplu, daca o companie i-a vandut unui client bunuri in valoare de 100.000 de euro, aceasta creanta este asigurata in limita a 50.000-60.000 de euro, suma pe care o plateste asiguratorul in cazul in care clientul nu isi achita datoria.
"O alta firma mare din domeniul chimic a vrut sa isi asigure portofoliul de clienti din Germania. Din 11 clienti analizati, doar pentru doi am putut acorda limita de credit", mai spune Rusuleanu.
Din aceasta cauza, Euler Hermes nu a vandut anul acesta asigurari pentru export. Compania estimeaza pentru 2009 o rata a daunei de 100%, ceea ce inseamna ca toate incasarile vor merge in plata despagubirilor. Anul trecut rata daunei a fost mult mai mica, de 40%, iar in 2007 de 20%. "Pana acum toate daunele noastre au fost din Romania, cu exceptia uneia din Italia, singura de la export, de la o polita incheiata anul trecut."
O polita de credit comercial costa sub 1% din suma asigurata, iar pretul depinde de mai multi factori, cum ar fi cifra de afaceri si situatia financiara a companiei, situatia financiara a clientilor, domeniul in care activeaza compania si clientii si alti factori.
Un alt jucator mare din piata asigurarilor de credite comerciale este grupul Coface.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO