Bănci și Asigurări

Euro, la un nou maxim istoric in fata leului. Analistii spun ca deprecierea poate continua

Euro, la un nou maxim istoric in fata leului. Analistii spun ca deprecierea poate continua
20.01.2009, 18:11 128

BNR a calculat ieri un curs de 4,3025 lei pentru un euro, cu 1,08 bani peste nivelul anterior. Pe piata interbancara cotatiile au urcat din nou pana aproape de 4,35 lei/euro, usor sub varful istoric atins saptamana trecuta, la 4,36 lei/euro.

In intreaga regiune monedele de pe pietele emergente au fost sub presiune de depreciere, investitorii retragandu-se din nou spre plasamentele foarte sigure, dupa ce pierderile masive anuntate de Citi, Bank of America sau Royal Bank of Scotland par sa prevesteasca o noua furtuna pe pietele financiare internationale.
"Chiar si cu o interventie indirecta a BNR, leul pare ca va pierde in continuare teren, in tandem cu celelalte monede din regiune. Scaderea semnificativa a dobanzilor din ultimele doua zile a incurajat de asemenea deschiderea de pozitii lungi impotriva leului", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank. Pe piata monetara interbancara dobanzile au coborat ieri la niveluri de 8%-9% pe an pentru scadentele foarte scurte, respectiv 13%-15% pentru plasamentele pe un an. Ea spune ca jucatorii straini se asteapta la scaderi de dobanzi in intreaga regiune in lunile urmatoare, ceea ce le va permite sa isi finanteze mai ieftin pozitiile deschise.
Forintul maghiar a coborat ieri ca si leul la minime istorice in fata euro, iar zlotul s-a intors la nivelurile din 2004, desi economia poloneza este cea mai solida din regiune.
Atingerea noului varf a survenit chiar dupa ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, aratase luni seara ca, desi leul este sub presiune, cursul ar putea sa revina ca un pendul la niveluri mai joase. Desi nu a comentat operatiunile derulate de BNR pe piata, Vasilescu a subliniat ca nu ar fi corect ca banca centrala sa intervina pe piata doar pentru a-i sprijini pe cei care au datorii in valuta. Circa 57% din creditul acordat in domeniul privat este insa denominat in valuta, iar bancherii sunt tot mai ingrijorati ca aprecierea euro ar putea sa impinga clientii in imposibilitatea de a-si plati ratelele.
Pe zona de retail, grosul portofoliilor de credite in valuta a fost creat incepand cu a doua jumatate a lui 2007, dupa relaxarea normelor de creditare. Atunci euro oscila insa la niveluri de 3,3 lei, cu 30% sub nivelul actual.
"Directia pentru curs este in sus, dar viteza este greu de apreciat. Viteza cu care au coborat cotatiile de la 4,35 la 4,31 lei pentru un euro ma face sa cred ca acest nivel este greu de trecut, cel putin pentru moment", apreciaza Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS Bank Romania.
Si analistii de la Viena ai Raiffeisen Bank noteaza ca leul ramane sub presiune de depreciere, mai ales daca celelalte monende din regiune pierd teren. "Planul de buget pe 2009 poate fi un factor cheie de influenta pentru evolutia cursului", afirma Martin Stelzeneder, analist in cadrul Raiffeisen Bank. Guvernul nu a prezentat inca un buget pentru 2009, in prezent fiind discutate masuri de reducere a deficitului bugetar, mai spune el.
Pe plan local, euro stagna de mai multe zile chiar sub nivelul de 4,3 lei, dealerii suspectand in mai multe zile prezenta discreta a BNR pe piata, pentru apararea acestui nivel. Leul ramane de altfel cu o depreciere mai mica in fata euro decat alte monede din regiune pentru ultimele saptamani, desi a pierdut teren masiv. Daca s-ar fi pastrat corelatia, cotatiile pe piata de la Bucuresti ar fi trebuit sa se apropie de 4,4 lei. "Interesele comerciale imping cursul in sus. Nu cred ca speculatorii au adus cursul aici, pentru ca intr-un asemenea caz si BNR ar fi fost mult mai activa, inca de la niveluri mai scazute", a comentat un dealer.
In octombrie anul trecut BNR a intervenit energic pe piata, aparand chiar in ecranele dealerilor, pentru a contracara un atac asupra leului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO