Bănci și Asigurări

Euro s-a oprit momentan la 3,6 lei

11.10.2005, 19:05 12

Euro a continuat sa castige teren in fata leului si in prima zi a acestei saptamani, dupa ce jucatorii au cumparat valuta inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare.

Dealerii spun ca miscarea ar putea sa continue, astfel ca euro s-ar putea aprecia pana la 3,65-3,7 lei in zilele viitoare.

BNR a calculat ieri un curs de 3,5966 lei pentru un euro, cu 0,01 unitati mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute. Aceasta a fost a patra zi consecutiva de apreciere pentru moneda europeana, care a ajuns astfel la cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii iulie. Dolarul a marcat de asemenea o apreciere de 0,0126 unitati, pana la 2,9612 lei.

Pe piata valutara interbancara jucatorii au cumparat valuta inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare, ceea ce a determinat aprecierea euro pana la un maxim al zilei de 3,6240/3,6290 lei. De la acest nivel, au aparut in piata ordine de vanzare, cotatiile coborand pana la 3,5940/3,5980 lei pentru un euro la sfarsitul sedintei de tranzactionare.

"S-a cumparat valuta la deschiderea pietei, euro urcand pana la 3,6290 lei. Ulterior a aparut o presiune in jos, insa ramane de vazut daca este de durata. Momentan investitiile in lei nu mai sunt atractive, astfel ca nivelul de 3,65 de lei pentru un euro pare foarte apropiat", a comentat un dealer.

Vanzarile de valuta care au aparut spre sfarsitul sedintei de ieri nu au reusit sa duca euro sub suportul de 3,59 lei, astfel ca, spun dealerii, este probabil sa urmeze noi cresteri de curs. Pe de alta parte, piata este nervoasa, astfel incat nici o scadere a euro nu poate fi exclusa.

Piata a inregistrat vineri un deficit substantial, de 33 de milioane de euro, dupa ce vanzarile de valuta catre clienti au urcat la 260 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 272 de milioane de euro, depasind media ultimelor sedinte.

Pe pietele internationale cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 1,2140 dolari pentru un euro. Moneda americana a pierdut teren masiv la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce pietele au reactionat la declaratiile guvernatorului Bancii Centrale Europene, care a atentionat ca dobanzile la euro ar putea creste in orice moment, pentru a contrac are presiunile inflationiste. BCE mentine deocamdata dobanda la 2% pe an, nivel stabilit inca din 2003.

Pe piata monetara dobanzile oscileaza in continuare intre 0,6% si 3% pentru depozitele pe o zi. Piata asteapta anuntarea la jumatatea saptamanii a unei licitatii pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO