Bănci și Asigurări

Euro si-a revenit si a inghitit 191 de lei

14.01.2005, 00:00 22



Euro a inregistrat ieri o apreicere usoara, de 191 de lei, pana la un curs de 38.179 de lei, stergand astfel o parte din pierderile suferite in ziua precedenta.



Dolarul a pierdut 131 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 28.868 de lei, dupa ce a inregistrat o depreciere sensibila pe pietele internationale.



Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 38.050/38.100 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. La inceputul sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la o minima a zilei de 37.970/38.020 de lei pentru un euro. Dupa ce acest nivel a fost atins, au aparut in piata ordine substantiale de cumparare, care au determinat cresterea rapida a cotatiilor. In acest context, euro s-a apreciat pana la o maxima a zilei de 38.375/38.425 de lei. Aprecierea cursului a atras in piata vanzarii de valuta, trendul inversandu-se din nou. Astfel, la momentul la care BNR a calculat cursul oficial cotatiile erau de 38.150/38.200 de lei/euro si au continuat sa scada pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare. Piata s-a inchis in cotatii de 38.125/38.175 de lei pentru euro. "Cu ziua de ieri am revenit la activitatea normala, volumele tranzactionate fiind substantiale. Avand in vedere nivelul ridicat al deficitelor inregistrate, ma astept ca euro sa continue sa se aprecieze si in zilele urmatoare. De la inceputul lunii, deficitele zilnice insumeaza 114 milioane si totusi cursul a coborat cu peste 1.000 de lei, astfel incat orice evolutie pare posibila", a comentat un dealer. Comparativ cu prima zi a anului, euro este mai slab cu 3,7% (in termeni nominali), cursul oficial coborand cu 1.484 de lei.



Piata a inregistrat miercuri un deficit de 41 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au urcat la 117 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 205 milioane de euro, peste media ultimelor sedinte. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a ajuns la 322 de milioane de euro, depasind cu 26 de milioane media ultimelor zile.



Pe pietele internationale cursul euro/dolar a mai urcat usor, continuand miscarea inceputa in ziua precedenta, dupa publicarea unor date dezamagitoare privind deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii, care a ajuns in noiembrie la un nivel record. Astfel, la deschiderea pietelor dolarul s-a depreciat pana la 1,3280 dolari/euro, dupa care cursul a coborat pana la 1,3230 dolari/euro , pe fondul marcarilor de profit. In a doua parte a zilei cursul a reluat insa trendul de crestere. Analistii apreciaza ca dolarul ar putea sa se aprecieze in cazul in care cursul ar cobori sub pragul suport de 1,3220 doalri/euro. Cele mai multe sanse sunt insa sa se deprecieze, spun ei, primul prag de rezistenta fiind la 1,33 dolari/euro. De altfel, exista comentarii care indica o depreciere a dolarului in urmatoarele trei luni pana la un curs de 1,4 dolari/euro. Singurul factor care ar putea alimenta aprecierea dolarului in acest moment este perspectiva unor majorari mai agresive ale dobanzii de interventie a Bancii Federale a SUA, care o depaseste deja pe cea a Bancii Centrale Europene cu 25 de puncte de baza (0,25 puncte procentuale).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO