Bănci și Asigurări

EximBank şi-a majorat cu 20% creditele din portofoliu, până la 118 milioane de euro

EximBank şi-a majorat cu 20% creditele din portofoliu, până la 118 milioane de euro

Ionuţ Costea, preşedintele EximBank

Autor: Ciprian Botea

28.10.2010, 23:47 52

EximBank, banca de export-import deţinută de stat, a ajuns lasfârşitul lui septembrie la un portofoliu de credite în valoare de502 mil. lei (echivalentul a 118 mil. euro), în creştere cu 20%faţă de finalul anului trecut. Cota de piaţă a băncii pe segmentulcorporate este însă de numai 0,5%.

Creditele de investiţii reprezentau peste jumătate din soldultotal al împrumuturilor, valoarea acestora fiind de 271 mil. lei,potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Totodată, expunerea totală a băncii pe segmentul asigurărilor deexport a urcat de 2,7 ori în primele nouă luni, de la 39 mil. leiîn decembrie 2009 la 107 mil. lei la sfârşitul lunii trecute, încondiţiile în care exportatorii au încercat să-şi reducă riscurilepe fondul gradului ridicat de incertitudine de pe piaţă.

"Consider că am făcut progrese semnificative în ceea ce priveştesusţinerea companiilor, în condiţiile în care volumul garanţiiloracordate a crescut de cinci ori faţă de 2008 şi soldul creditelors-a dublat. La obţinerea acestor rezultate a contribuit şi procesulde reorganizare a băncii, proces care a inclus şi reducereacheltuielilor", a declarat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank.

Banca avea în septembrie garanţii acordate în valoare de 782mil. lei (183 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de sfârşitulanului trecut.

Companiile au fost nevoite să găsească garanţii noi pentru aputea accesa credite bancare în contextul scăderii valoriiproprietăţilor imobiliare şi au apelat mai des la serviciileEximBank în ultimii doi ani, spun reprezentanţii instituţiei.

Astfel, valoarea garanţiilor acordate a crescut de cinci ori dela sfârşitul lui 2008, când se situau la 179 mil. lei, până înprezent. Totuşi, garanţiile acordate reprezintă mai puţin de unsfert faţă de volumul activelor băncii din decembrie anul trecut,de 809 milioane de euro. Spre comparaţie, creditul total acordat debănci companiilor se ridică la circa 25 de miliarde de euro.

Garanţiile de oferite de EximBank se adresează companiilor carenu dispun de suficient colateral pentru a accesa credite. Bancaacordă garanţii fie în nume propriu, utilizând capitalurileproprii, fie în numele şi în contul statului, din fonduri specialatribuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO