Bănci și Asigurări

Expunere de peste 20% pe titluri: Cât pierd băncile şi cât pot scădea fondurile proprii după marcarea titlurilor de stat din portofolii?

Expunere de peste 20% pe titluri: Cât pierd băncile şi...

Autor: Claudia Medrega

29.07.2022, 00:07 4100

Expunerea băncilor pe titluri de stat a continuat să crească, mai rapid în perioa­da pande­miei de COVID-19, depăşind 20% din activele băncilor, iar creşterea dobânzilor a creat un impact negativ şi în ceea ce înseamnă marcarea poziţiilor pe care băncile le deţin pe piaţa titlurilor de stat.

Concret, dacă băncile vând titlurile de stat, marchea­ză pierderi, ceea ce afectează capitalul băncilor, în condiţiile în care preţurile titlurilor de stat româneşti au scăzut în ultima perioadă din cauza creşterii dobânzilor.

BNR estimează o reducere maximă a fondurilor proprii ale băncilor de 20,7% în cazul portofoliului de titluri de stat evaluat la valoare justă după marcarea la piaţă a titlurilor. „Pe fondul neconcordanţei duratei activelor şi pasivelor bancare, majoritatea instituţiilor de credit vor înregistra pierderi în eventualitatea materializării unei creşteri neaşteptate a ratelor de dobândă. În cazul porto­foliului de titluri de stat evaluat la valoare justă, impactul se poate materializa printr-o reducere maximă a fondu­rilor proprii de 20,7%, impactul variind în funcţie de structura deţinerilor de titluri de stat ale fiecărei bănci. Toate instituţiile de credit ar urma să înregistreze redu­ceri ale fondurilor proprii ca urmare a procesului de mar­care la piaţă a titlurilor de stat din portofoliu“, susţine BNR.

Ponderea creanţelor băncilor asupra sectorului guvernamental din România în activele agregate ale băncilor, cea mai ridicată din UE, era în T1 de 23%, iar titlurile de stat reprezintă circa 20% din activele băncilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO