Bănci și Asigurări

Fata Asigurari si-a dublat afacerile in primul semestru

07.08.2008, 20:30 13

Fata Asigurari, companie membra a grupului italian Generali, a incheiat primul semestru cu afaceri de 7 milioane de euro (25,6 milioane de lei), dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Primele brute subscrise au depasit cu 24% bugetul companiei pentru primele sase luni.
"Conform strategiei de dezvoltare a companiei, asigurarile agricole si-au mentinut trendul crescator, in acelasi timp compania reusind sa-si dezvolte produsele de asigurari non-agricole, acestea avand o pondere in prezent de 56% in total portofoliu", a declarat Viorel Stoica, directorul general adjunct al societatii.
Profitul obtinut de companie in aceasta perioada este de circa 86.000 de euro (315.000 de lei).
Fata Asigurari a intrat pe piata locala in 2006 prin achizitia Asigurari Global si este condusa de fostul sef al Omniasig Asigurari de Viata, Fanel Plopeanu. Initial, compania a practicat doar asigurari agricole, insa anul acesta a inceput sa se orienteze si catre alte produse de asigurari generale, pentru a-si creste profitabilitatea. In 2007, compania a raportat o pierdere de 2 milioane de euro, primele brute subscrise fiind de circa 9,3 milioane de euro. Pentru 2008, Fata si-a bugetat o crestere de 45% a afacerilor si un rezultat financiar pozitiv sau egal cu zero.
O alta companie care a renuntat la specializarea pe asigurari agricole este Agras, preluata de recent de grupul austriac Uniqa, "la pachet" cu Unita. Agras a fost prima companie de asigurari agricole infiintata in Romania. In timp, compania a intrat si pe alte tipuri de asigurari generale, iar recent si-a transferat portofoliul catre Omniasig. In prezent, Agras nu vinde asigurari, iar viitorul companiei depinde de planurile noului actionar.
Grupul Generali, din care face parte Fata Asigurari, mai detine pe piata locala companiile Generali Asigurari, Generali Fond de Pensii, Ardaf si RAI.
Ultimele doua a fost preluate la sfarsitul lunii iunie de un joint-venture creat de Generali si grupul ceh PPF, Generali PPF. Acesta a cumparat pachetele de control ale Ardaf si RAI de la fondul de investitii ceh PPF Investments cu suma de 80 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO