Bănci și Asigurări

Fed vrea să interzică băncilor să cumpere bucăţi din companii

Fed vrea să interzică băncilor să cumpere bucăţi...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2016, 00:05 679
Goldman Sachs şi alte bănci care investesc în companii sunt avertizate: banca centrală americană (Fed) vrea să le priveze de această posibilitate, scrie Bloomberg.
 
Din rândul mai multor recomandări emise de auto­rităţile bancare americane, una venită din partea Fed cere Congresului să interzică operaţiunile bancare comer­ciale prin care băncile cumpără participaţii la companii în loc să le acorde acestora împrumuturi. De asemenea, instituţia a cerut instituirea unor limite legate de deţinerea de către ju­cători de pe Wall Street de materii prime fizice după ce legislatorii au acuzat Goldman Sachs şi alte bănci că şi-au creat avantaje incorecte pe pieţele metalelor şi energiei în ultimii ani.
 
O anchetă realizată de Senatul american în 2014 cu privire la operaţiunile desfăşurate de bănci a dezvăluit că Goldman Sachs deţinea investiţii de aproape 15 miliarde de dolari în operaţiuni bancare pentru comercianţi (merchant banking). O altă agenţie care a participat la emiterea reco­mandărilor, Office of the Comptroller of the Currency (OCC), a anunţat că intenţionează să restricţioneze de­ţinerile de titluri ale băncilor dificil de evaluat. OCC a propus o reglementare care ar restricţiona investiţiile băncilor în anumite metale industriale, printre care cuprul şi aluminiul. Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan ar putea fi afectate de recomandări.
 
O coaliţie de asociaţii din industria financiară a criticat recomandările, arătând că operaţiunile bancare pentru co­mercianţi finanţează start-up-uri şi susţin creşterea numărului lo­curilor de muncă. Acestea au argumentat că astfel de ope­raţiuni nu reprezintă un risc la adresa sistemului financiar.
 
O modificare a legislaţiei din acest sector ar necesita intervenţia legislatorilor, o sarcină prea dificilă pentru un Congres divizat politic, care a adoptat numai câteva legi semnificative ce afectează sistemul financiar în ultimii ani. Astfel, impactul imediat al recomandărilor cuprinse într-un raport se află sub semnul întrebării.
 
Goldman Sachs, Morgan Stanely şi JPMorgan au fost ţinte ale unor critici dure care au dus la analizarea de către Senat, în 2014, a operaţiunilor lor din sectorul materiilor prime. În urma anchetei s-a descoperit că băncile se foloseau de deţinerile de materii prime pentru a domina pieţe şi a câştiga avantaje comerciale nedrepte.
 
Morgan Stanley şi-a vândut operaţiunile din petrol anul trecut şi s-a retras din tranzacţiile cu metale industriale, în timp ce JPMorgan a renunţat la o mare parte din businessul cu materii prime în 2014. Deşi Goldman Sachs a renunţat la operaţiuni din sectorul minier în 2015, CEO-ul său, Lloyd Blankfein susţine că tranzacţiile cu materii prime reprezintă o parte “centrală” a operaţiunilor firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO