Bănci și Asigurări

Finantarile Raiffeisen Leasing au scazut cu 4%

12.09.2008, 21:52 15

Raiffeisen Leasing, una din primele zece companii de pe piata, a acordat finantari in valoare de 130 mil. euro in primul semestru, in scadere cu 5 mil. euro, adica 3,7%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"In contextul crizei economice mondiale care s-a profilat inca de la sfarsitul anului trecut si al scaderii lichiditatii pe pietele financiare, a intervenit cresterea dobanzilor la refinantare, care a afectat toate institutiile financiare, atat banci, cat si firme de leasing", afirma Mihaela Mateescu, directorul general al companiei. Ea spune ca in acest an clientii au devenit mai conservatori in ceea ce priveste investitiile, iar furnizorii parteneri ai companiei de leasing s-au confruntat cu discrepante intre prognozele pentru acest an si rezultatele realizate.
"Spre deosebire de 2007, cand a inregistrat o crestere de peste 60% a volumului de vanzari, Raiffeisen Leasing a avut in vedere prognozele austere la elaborarea bugetului pe 2008 si si-a stabilit obiectivele de crestere la un nivel realist, in conditiile unei politici de finantare mai prudente."
Finantarile pentru vehicule au reprezentat 75% din cele acordate de Raiffeisen Leasing in primul semestru, cele pentru echipamente 22%, iar cele pentru sectorul imobiliar 3%. In aceeasi perioada din 2007, finantarile pentru vehicule aveau o pondere de 76%, cele pentru echipamente de 19%, iar cele pentru sectorul imobiliar de 5%.
"In primul semestru din 2008, finantarile au cunoscut o evolutie ascendenta semnificativa pe echipamente, in special cele destinate sectorului de constructii, si pe vehicule comerciale si camioane, in detrimentul autoturismelor, sector al pietei pentru care oricum se anticipa deja de cativa ani momentul plafonarii", explica directorul general al Raiffeisen Leasing. Compania este controlata de Raiffeisen Leasing International Austria si Raiffeisen Bank SA, care au participatii egale. Valoarea capitalului este de 14,9 mil. lei, iar numarul de angajati este de 100. Circa 98% din businessul companiei se realizeaza cu clienti corporate. Dintre companiile care si-au facut publice rezultatele din primul semestru, Raiffeisen Leasing este prima care raporteaza o scadere usoara. De asemenea, finantarile VB Leasing, tot din top zece, au stagnat in aceasta perioada la valoarea de 90 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO