Bănci și Asigurări

Finanţele au atras 200 mil. lei prin obligaţiuni pe patru ani, plătind o dobândă în scădere

Autor: Monica Juganaru

21.09.2012, 00:00 93

Ministerul Finanţelor a atras ieri 200 milioane de lei prin obligaţiuni scadente în luna ianuarie 2016, exact cât şi-a propus, la un randament de 6,29%, sub cel acceptat în urmă cu două luni, de 6,41%. Ofertele băncilor au însumat 745 milioane de lei.

Obligaţiuni cu aceeaşi scadenţă nu au mai fost vândute din luna iulie, când Finanţele a vândut titluri cu un randament de 6,41%. La emisiunea din august, statul a respins ofertele băncilor, considerând că randamentul cerut este prea ridicat. Pentru septembrie, Trezoreria a planificat licitaţii de 3,3 miliarde lei pe piaţa internă, de peste două ori mai mult decât suma împrumutată în luna august, dar a atras 4,5 miliarde lei.

Luna trecută, Finanţele au reuşit să atragă doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Suma redusă a venit pe fondul creşterii costurilor de finanţare. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 43,5 miliarde de lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cei 750 milioane de euro atraşi la începutul lunii de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde de dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO