Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 700 mil. lei pe un an la un cost în creştere

Finanţele au împrumutat 700 mil. lei pe un an la un...

Autor: Liviu Popescu

18.09.2015, 00:00 49
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 700 de milioane de lei (echivalentul a 160 mil. euro) de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa în septembrie 2016, la un randament de 1,4% pe an, în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat, când statul s-a împrumutat la un cost de 1,35% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de 1,8 miliarde de lei, de peste două ori faţă de cerere, însă statul a împrumutat doar suma planificată.

„În pofida sumei planificate mai mari, credem că ratele scăzute din piaţa monetară sunt favorabile”, scriu analiştii de la ING într-un studiu. Statul şi-a programat împrumuturi de 3,8 mld. lei în luna septembrie, din care 3,5 mld. lei prin opt licitaţii, iar restul prin alocări suplimentare. În luna august, statul a împrumutat 2,3 mld. lei de la bănci, iar pentru acest an şi-a propus să atragă 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO