Bănci și Asigurări

Finanţele au luat 800 mil. lei până în iunie anul viitor, la o dobândă de 2,8%

Finanţele au luat 800 mil. lei până în iunie anul...

Autor: Ciprian Botea

02.12.2013, 20:26 193

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 800 milioane de lei (180 mil. euro) prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa în iunie 2014, la un randament de 2,78% pe an, sub costul la care s-a împrumutat pe aceeaşi scadenţă în a doua jumătate a lunii octombrie. Atunci, Finanţele au vândut titluri de stat cu scadenţa la şase luni la un randament de 2,92% pe an.

Scăderea randamentelor a încetinit în noiembrie după trendul de scădere din lunile anterioare. Chiar dacă randamentul s-a plafonat, cererea de titluri de stat din partea băncilor continuă să fie ridicată, având în vedere nivelul confortabil de lichiditate din piaţă. Cererea pentru titlurile scoase la licitaţie ieri a fost de 1,78 miliarde de lei, adică dublu faţă de prospectul emisiunii.

Ministerul Finanţelor intenţionează să atragă luna aceasta 4 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu o jumătate de miliard de lei sub nivelul atras luna trecută. De la începutul anului, Finanţele au a împrumutat de pe piaţa internă aproape 45 miliarde de lei, la care se adaugă emisiuni în valută de 3 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO