Bănci și Asigurări

Finanţele renunţă la impozitarea dobânzilor calculate înainte de 1 iulie

07.07.2010, 23:41 96

Ministerul Finanţelor a renunţat să mai ceară impozitareaintegrală a dobânzilor pentru depozitele aflate în curs, după ce aavut ieri dimineaţă o întâlnire cu conducerea Asociaţiei Române aBăncilor (ARB).

"Baza de calcul asupra căreia se aplică cota de impozit de 16%este constituită din veniturile calculate începând cu data de 1iulie 2010 până la data scadenţei depozitului şi înregistrate încontul curent sau contul de depozit al titularului", potrivit uneiscrisori semnate de Sebastian Vlădescu şi adresată lui Radu Gheţea,preşedintele ARB. Astfel, Finanţele îşi modifică radical poziţiafaţă de ce comunicaseră marţi, când tot printr-o scrisoare indicaubancherilor că prin expresia "dobândă realizată" (care constituiebaza de calcul al impozitului) se înţelege dobânda înregistrată încontul curent sau de depozit al clientului.

Practic, Finanţele cereau iniţial băncilor să calculeze şi săreţină impozitul de 16% pentru dobânzile încasate în cont după datade 1 iulie, chiar dacă acestea erau aferente şi perioadeianterioare introducerii impozitului.

Bancherii au arătat însă că dobânda se calculează zilnic, acestafiind un venit realizat al clientului şi doar vărsarea în cont seface, de regulă, la maturitatea depozitului. Astfel, ar trebuiimpozitată doar dobânda calculată după data de 1 iulie şi până lamaturitate.

Impozitul pe veniturile din dobânzi a fost introdus prinOrdonanţa de Guvern nr. 58 publicată în Monitorul Oficial în 28iunie şi a intrat în vigoare la 1 iulie. Bancherii au avut înaceastă perioadă mai multe discuţii cu reprezentanţii MinisteruluiFinanţelor, întrucât textul ordonanţei indica obligativitatea deimpozitare integrală a veniturilor din dobânzi.

"Veniturile sub formă de dobânzi realizate începând cu 1 iulie2010 pentru depozitele la termen constituite, instrumentele deeconomisire dobândite, contractele civile încheiate se impun cu ocotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent dedata constituirii raportului juridic", potrivit textului Ordonanţeipentru modificarea Codului fiscal.

Consultantul fiscal Emilian Duca, partener la BDO Tax, subliniarecent că ordonanţa dădea indicaţii clare privind calculareaimpozitului, însă acestea îi discriminau pe cei care au depozitebancare în curs cu plata dobânzii la scadenţă, faţă de cei care auales să încaseze lunar dobânda şi care nu plăteau impozit pentruveniturile realizate înainte de 30 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO