Bănci și Asigurări

Finanţele vor până la 1,5 mld. € de pe pieţele externe

Autor: Claudia Medrega

10.05.2011, 23:44 209

Ministerul Finanţelor intenţionează să lan­seze în acest antitluri de stat în lei cu scadenţa pe 15 ani, având discuţii cufirmele de asigurări şi fondurile de pensii, dar vrea să lanseze şidouă emisiuni pe piaţa externă, valoarea estimativă fiind între 500mil. euro şi 1,5 mld. euro, potrivit lui Bogdan Drăgoi, secretar destat în minister.

"Principiul strategic este finanţarea echilibrată pe piaţainternă şi pe cea externă. Discutăm cu fondurile de pensii şi firmede asigurări să lansăm în acest an titluri în lei cu scadenţă la 15ani, ceea ce va ajuta la continuarea reducerii costurilor. În 2011vom avea şi 10 ani de maturitate «curaţi». Pe piaţa externă prinprogramul MTN vom face prima emisiune chiar în prima jumătate aanului, iar în a doua parte vrem să lansăm altă emisiune", a spusDrăgoi.

În ceea ce priveşte costul asociat datoriei obiectivul estediminuarea, creând şi îmbună­tăţind credibilitatea, dar şiconstruind o piaţă secundară. "Este necesar să construim o piaţăsecundară lichidă, unde să vedem volume mari de tranzacţionare şicotaţii pentru cât mai multe emisiuni. Vom obţine un preţ bun pepiaţa primară, când va exista o referinţă bună pe piaţasecundară."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO