Bănci și Asigurări

Firmele au stat mai bine cu lichidităţile în T1

Autor: Liviu Chiru

21.04.2011, 23:35 19

Bancherii au refuzat plăţi ordonate prin instrumente de debit -bilete la ordin, cecuri şi cambii - de 1,7 miliarde de lei înprimul trimestru (mai puţin de jumătate de miliard de euro), înscădere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea cearată că firmele au reuşit să îşi regleze mai bine lichidităţiledin conturi.

Anul 2010 marcase un vârf al problemelor de plată generate dedecontarea instrumentelor de debit, sumele neachitate ridicându-sela aproape un miliard de lei lunar între mai şi iulie. Oficiali aibăncii centrale au arătat că problemele au fost amplificate şi devalul de insolvenţe, întrucât în aceste cazuri banca nu mai poatesă efectueze plăţi din contul clientului chiar dacă existădisponibilităţi.

Redresarea situaţiei se reflectă şi în numărul mai mic alcazurilor contabilizate de bănci. În primul trimestru s-au adunataproape 66.000 de incidente de plată, faţă de peste 95.000 înperioada similară din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO