Bănci și Asigurări

Firmelor cu restanţe la stat de peste 1 mil. lei li se poate şterge 50% din datorie. 2.693 de companii, dintre care 2.634 private, au restanţe de 5 mld. euro la stat. Până pe 30 septembrie trebuie să notifice Fiscul, altfel vor intra automat în insolvenţă în T1 2020

Firmelor cu restanţe la stat de peste 1 mil. lei li se...

Autor: Adelina Mihai

19.09.2019, 00:08 2941

♦ Companiile cu datorii la stat mai mari de 1 milion de lei pot să obţină o reducere a datoriei de până la 50%, conform unei legi care îi ajută pe restanţieri să îşi plătească eşalonat datoriile ♦ Prima condiţie: să depună până pe 30 septembrie 2019 la Fisc o notificare în acest sens; în caz contrar, vor intra automat în insolvenţă în primul trimestru din 2020.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă care a intrat în vigoare în luna august a acestui an permite companiilor cu datorii la stat de peste 1 mil. lei să îşi reeşa­lo­neze plata acestor restanţe, în anumite con­diţii, şi totodată să beneficieze de unele scutiri la plata datoriilor. În pre­zent, aproximativ 2.600 de companii înre­gistrează datorii de peste 24 mld. lei (5 mld. euro) la stat şi se înscriu în cate­goria firmelor cu restanţe de peste 1 mil. lei mai vechi de un an.

„Cele aproximativ 2.600 de firme au două variante: fie depun la Fisc noti­fica­rea privind intenţia de restructurare până la 30 septembrie 2019, fie nu depun această notificare şi vor intra automat în insolvenţă, având în vedere că Fiscul are obligaţia ca în termen de 60 de zile după 8 februarie 2020 să ceară declanşarea pro­cedurii insolvenţei companiilor care au datorii de peste 1 mil. lei la stat“, a explicat Adrian Vascu, senior partner în ca­drul companiei de consultanţă finan­ci­ară Veridio. Astfel, chiar dacă nu au încă pla­nul de restructurare, firmele aflate în această situaţie trebuie să depună notificarea la Fisc dacă vor să evite in­sol­venţa. „Statul putea să ceară insolvenţa şi până acum companiilor cu datorii mai mari de 40.000 de lei la buget, dar nu a făcut-o probabil din raţiuni sociale, pentru că 2.600 de firme au clienţi, furni­zori, un număr semnificativ de angajaţi. Acum însă va fi obligat să ceară in­sol­venţa firmelor care nu depun notificarea privind restructurarea. Cu alte cuvinte, ori intri în restructurare, vei avea un plan şi mi-l arăţi şi eu pot, ca stat, să fiu de acord sau nu cu el, ori îţi voi cere in­sol­venţa. De fapt, statul nu vrea să le mai lase aşa pe cele 2.600 de companii cu datorii la bugetul de stat, le obligă să se restruc­tureze sau le cere insolvenţa, dar după ce le-a mai dat o şansă“, a mai spus Adrian Vascu.

Potrivit prevederilor din ordonanţa de urgenţă privind restructurarea, companiile care se restructurează pot beneficia de anularea de până la 50% a datoriilor dacă, înainte de a depune planul de restructurare, achită 15% din valoarea totală a restanţelor. Astfel, o companie cu datorie de 1 milion de lei la stat care vrea să scape de 50% din această datorie va trebui să plătească, înainte de planul de restructurare, 15% din valoarea datoriei.

Cine plăteşte 5% din suma restantă poate beneficia de o scutire de 30% din valoarea datoriei, iar cine plăteşte 10% din datorie poate primi o scutire de 40% din valoarea restanţelor către stat.

„Eu, dacă aş fi în situaţia în care se află cele circa 2.600 de firme şi dacă m-aş baza pe legislaţia actuală – presupunând că nu ar mai suferi modificări în Parlament – aş depune notificarea pentru restructurare la Fisc până pe 30 septembrie 2019. Până la urmă, pot decide ulterior dacă depun sau nu planul de restructurare sau prefer insolvenţa, dar notificarea nu mai poate fi depusă altădată“, a mai spus Adrian Vascu.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, aceste măsuri vor aduce încasări de 900 de milioane de lei la bugetul de stat anul acesta.

„La 31 iulie 2018 un număr de 28.620 de contribuabili se aflau sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa, din care: în insolvenţă- 6.441 de contribuabli, în reorganizare- 1.367 de contribuabili şi în faliment – 20.812 contribuabili. Peste 59% dintre arieratele înregistrate la 31 iulie 2018 sunt aferente celor aflaţi în faliment (37,36 mld. lei), în timp ce numai 6% sunt aferente contribuabililor aflaţi în reorganizare (3,92 mld. lei)“, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei (OUG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale).

 

Cele mai mari datorii le au firmele private

Care este structura, în funcţie de acţionariat, a companiilor cu datorii mai mari de 1 milion de lei la stat:

♦ 2.634 de companii private cu restanţe la stat de 21,53 mld. lei

♦ 31 de companii de stat cu restanţe la stat de 1,73 mld. lei

♦ 28 de companii cu capital mixt cu restanţe la stat de 0,9 mld. lei

♦ Total: 2.693 de companii au restanţe mai mari de 1 milion de lei la stat şi au acumulat restanţe totale de 24,16 mld. lei

 

CITR: Planul de restructurare este o şansă pentru salvarea companiilor care au restanţe la stat

♦ Cele 2.600 de companii cu dificultăţi financiare, eligibile pentru a cere eşalonarea datoriilor la stat pentru a evita insolvenţa, trebuie să depună o notificare la Fisc până la 30 septembrie şi apoi un plan de restructurare până la 20 februarie 2020, susţin experţii CITR, companie care oferă servicii firmelor aflate în impas financiar.

♦ „Planul are obiectivul clar de a asigura plata datoriilor la buget. Cu toate acestea, în realizarea sa, expertul independent va analiza şi datoriile restante către alţi creditori. Un factor esenţial este faptul că prin planurile de restructurare, expertul trebuie să se asigure de profitabilitatea companiilor şi, odată echilibrată, societatea va fi sustenabilă pentru a rămâne pe piaţă. Analiza este similară cu cea pe care o facem pentru un plan de reorganizare atunci când compania este în insolvenţă. Şi din acest punct de vedere, practic, acest plan devine o şansă pentru salvarea companiilor care au datorii la stat“, precizează Vasile Godînca-Herlea, CEO al CITR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO